Članak

Ministar finansija UK s proizvođačima hrane zbog najviših cijena u zadnjih 46 godina

„Visoke cijene hrane pokazuju se tvrdoglavima pa moramo razumjeti šta to pokreće“, rekao je Hunt u izjavi koju je objavilo Ministarstvo finansija.

(Patria) - Ministar finansija Ujedinjenog Kraljevstva Jeremy Hunt planira izraziti zabrinutost zbog porasta cijena hrane i razgovarati o načinima za ublažavanje pritiska na porodice kada se u
utorak sastane s proizvođačima hrane, navodi se u saopćenju njegovog ureda, javlja Reuters.

„Visoke cijene hrane pokazuju se tvrdoglavima pa moramo razumjeti šta to pokreće“, rekao je Hunt u izjavi koju je objavilo Ministarstvo finansija.

Sastanak dolazi nekoliko sedmica nakon što je premijer Rishi Sunak bio domaćin samita o hrani na kojem su prisustvovali farmeri, dobavljači, trgovci na malo i industrijska tijela kako bi se podstakao rast, inovacije i održivost u sektoru.

Ministarstvo finansija je saopštilo da Hunt također planira da se sastane sa državnim nadzornim organom, Upravom za konkurenciju i tržišta (CMA), koja je prošle sedmice obećala da će pojačati svoj rad u pogledu cijena namirnica nakon što su cijene hrane porasle na 46-godišnji maksimum u martu.

Zvanični podaci pokazuju da su cijene hrane u UK bile 19,1% više u martu nego godinu dana ranije, što je najveći rast od augusta 1977. godine, dok je u aprilu inflacija prehrambenih proizvoda iznosila 17,3%, prema podacima industrije.

„Inflacija hrane nesrazmjerno pogađa domaćinstva sa niskim prihodima, koja troše više svojih prihoda na hranu i manje su u mogućnosti da ono što bi obično kupili zamjene za jeftinije alternative“, navodi se u saopštenju. Vlada će razmotriti ažuriranje pravila o cijenama nakon što se CMA pregled završi, dodalo je Ministarstvo finansija.

Odvojeno, komitet britanskih zakonodavaca istražuje pravednost lanca snabdijevanja hranom u zemlji, nastojeći da razumije zašto se domaćinstva suočavaju sa takvim cijenama.

„Vjerujemo da je inflacija cijena hrane i pića blizu svog vrhunca, a proizvođači hrane i pića će nastaviti naporno raditi kako bi cijene zadržale što je moguće niže“, rekla je izvršna direktorica Britanske federacije za hranu i piće Karen Betts u saopštenju Trezora.

#BiH