Članak

Šef Wagnera iskoristio napad na Belgorod da se obruši na vojni vrh

Prigozhin je također napao vlade pograničnih regiona. Rekao je da „postoji nedostatak upravljanja, a javna sredstva su smanjena“ i da se neki vladini zvaničnici „izigravaju budale“.

(Patria) - Šef ruske plaćeničke grupe Wagner, Yevgeny Prigozhin, iskoristio je napad navodnih ukrajinskih nacionalista na rusku pograničnu oblast Belgorod kao još jednu priliku da javno napadne rusko ministarstvo odbrane i kritikuje vrh jer nije zaštitio granice zemlje.

Rusija tvrdi da su grupe ukrajinskih militanata prešle granicu u Belgorodskoj oblasti i napale različite lokacije. Ruski zvaničnici objavili su da je više od 70 militanata ubijeno ili potisnuto. Ukrajina je negirala da je igrala bilo kakvu ulogu u prekograničnom napadu. Kijev je rekao da iza napada stoje dvije ruske naoružane grupe koje se bore protiv Kremlja. Prigozhin je iskoristio napad u Belgorodu kao još jednu priliku da se obruši na najviše
zvaničnike odbrane, sa kojima se javno svađao posljednjih nekoliko meseci.

On je u audio poruci na Telegramu rekao da je ranije nudio obuku boraca u pograničnim oblastima Belgorod i Kursk, međutim, ministar odbrane Sergij Shoigu mu je tada rekao da se ne „petlja“ tamo gdje nije potreban i da je ruska sposobna da brani granice.

„Vjerujem da su granične službe neustrašivo i odgovorno suprotstavile ovoj diverzantskoj grupi. Ali gdje je bila vojska kada je diverzantska grupa upala, to je važno pitanje koje treba uputiti vojnom vrhu“, rekao je Prigozhin i dodao: „Koliko ja znam, vojni resor se ne trudi da ojača naše granice.“

Prigozhin je također napao vlade pograničnih regiona. Rekao je da „postoji nedostatak upravljanja, a javna sredstva su smanjena“ i da se neki vladini zvaničnici „izigravaju budale“.

„Nema vlasti, nema želje, niti pojedinaca koji su spremni da brane svoju zemlju. O tome sam mnogo puta govorio iu Belgorodskoj i Kurskoj oblasti“, dodao je Prigozhin, prenose agencije.

#Svijet