Članak

EU pozdravlja odluku o obuci ukrajinskih pilota na avionima F-16, zemlje spremne da ih ugoste

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je da je odluka o obuci bila poticaj neophodan da se avioni stave na raspolaganje Ukrajini.

(Patria) - Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku rekao je da je zeleno svjetlo Sjedinjenih Američkih Država da se ukrajinskim pilotima omogući obuka na avionima F-16 stvorilo zamah koji će neminovno dovesti borbene avione na ukrajinsko bojište, javio je AP.

„Znate, uvijek je ista stvar: razgovaramo, na početku se svi oklijevaju“, rekao je Josep Borrell, navodeći primjer duge debate i početnog protivljenja slanju naprednih borbenih tenkova Leopard u Ukrajinu. „I na kraju – s Leopardima, s F-16 na kraju – dolazi odluka da se pruži ova vojna podrška jer je apsolutno potrebna“, rekao je.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je da je odluka o obuci bila poticaj neophodan da se avioni stave na raspolaganje Ukrajini.

„Jasno najavljujući da će započeti obuka, ovo je važan korak koji će nam dijelom omogućiti da isporučimo borbene avione u nekoj fazi“, kaže Stoltenberg. Rekao je i da je to dokazalo da se Zapad neće povući pred Rusijom, dodavši da takva odluka „šalje vrlo jasan signal da smo tu dugoročno i da nas Rusija ne može zaustaviti.“

Borrell je dodao da je obuka ukrajinskih pilota počela u Poljskoj i nekim drugim zemljama, iako je poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak rekao da je takva obuka još u fazi planiranja. Nizozemska i Danska, između ostalih, takođe prave planove za takvu obuku.

Još uvijek nije donesena nikakva odluka o stvarnoj isporuci borbenih aviona četvrte generacije, ali obuka pilota sada, proces koji traje nekoliko mjeseci, pomoći će da se ubrza borbena spremnost nakon što se donese zvanična odluka.

„Možemo nastaviti i također finalizirati planove koje pravimo s Danskom i drugim saveznicima da započnemo ove obuke. I naravno, to je prvi korak koji morate poduzeti“, rekla je nizozemska ministrica odbrane Kajsa Ollongren.

„Nastavit ćemo razgovarati sa našim saveznicima i zemljama koje bi mogle imati F-16 na raspolaganju u tom sljedećem koraku. Ali to trenutno nije na stolu“ rekla je Ollongren.

#Svijet