Članak

Izraelski general: Vojna akcija protiv iranskog nuklearnog programa je na pomolu

Nije precizirao šta bi to moglo biti, niti koje bi radnje mogle biti poduzete i ko.

(Patria) - Visoki izraelski general je iznio izglede za „akciju“ protiv Irana, iako je savjetnik premijera Benjamina Netanyahua za nacionalnu sigurnost umanjio svaku neposrednu prijetnju koju predstavlja novo podzemno iransko nuklearno postrojenje, javlja Reuters.

„Iran je napredovao u obogaćivanju uranijuma dalje nego ikada prije... Na horizontu su negativni razvoji koji bi mogli dovesti do (vojne) akcije“, rekao je u govoru general-pukovnik Herzi Halevi, načelnik izraelskih oružanih snaga.

Nije precizirao šta bi to moglo biti, niti koje bi radnje mogle biti poduzete i ko.

„Mi imamo sposobnosti, a drugi takođe imaju sposobnosti“, rekao je Halevi na konferenciji u Herzliji, međunarodnom sigurnosnom forumu, u očiglednoj aluziji na izraelskog saveznika Sjedinjene Američke Države.

Stručnjaci su podijeljeni oko toga da li izraelska vojska ima snage da nanese trajnu štetu iranskim nuklearnim postrojenjima koja su udaljena, raštrkana i branjena. Iran poriče da želi bombu i obećao je razornu odmazdu za svaki napad.

Postojale su spekulacije da bi Izrael mogao koristiti zemlje na iranskim granicama kao odskočne daske za napade. Jedna takva zemlja, Azerbejdžan, odbacila je tu ideju uprkos svojim jakim izraelskim vezama.

„Uzdržavamo se od miješanja u sporove ili probleme (drugih zemalja), uključujući dozvoljavanje ili davanje naše teritorije za neke operacije ili avanture“, rekao je zamjenik azerbejdžanskog ministra vanjskih poslova Fariz Rzayev na konferenciji.

Associated Press je u ponedjeljak izvijestio da Iran gradi novu podzemnu lokaciju u planinama Zagros kako bi zamijenio centar za proizvodnju uranijumskih centrifuga u obližnjem Natanzu koji je pogođen eksplozijom i požarom u julu 2020. godine.

„Ovo naravno ograničava kapacitet za izvođenje napada, u odnosu na nadzemne objekte, što je naravno lakše. Ali ono što se može reći o ovoj stvari je da nema mjesta gdje se ne može doći“, rekao je izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi na konferenciji.

Nakon incidenta iz 2020., Iran je 2021. godine objavio da radi na premještanju nekih od svojih hala za proizvodnju centrifuga u „srce planine u blizini Natanza“, područje u kojem iranski inženjeri već dugo vrše iskopavanje.
Hanegbi je odbio da zaprijeti eksplicitnim izraelskim napadom i čak je sugerisao da će odgovornost biti na SAD, napominjući da one imaju ogromne GBU-43/B bombe koje nisu u izraelskom arsenalu. U svakom slučaju, dodao je Hanegbi, „ovaj (podzemni objekat u blizini Natanza) je godinama udaljen od završetka.“

Iako Washington preferira da nastavi diplomatiju s Iranom, saveznici se vide „oči u oči“ i nemaju značajnu razliku u potencijalnim „crvenim linijama“ za krajnju vojnu akciju, rekao je.

#Svijet