Članak

U Sarajevu 8. forum EU strategije za Jadransko-jonsku regiju, prilika i za susrete privrednika

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je u obraćanju posebno naglasio značaj regionalne saradnje.

(Patria) - U Sarajevu je danas počeo 8. forum EU strategije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) i godišnji sastanak Vijeća Jadransko-jonske inicijative (JJI) na nivou ministara vanjskih poslova.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su brojni zvaničnici i drugi gosti, uključujući ministre vanjskih poslova regiona.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je u obraćanju posebno naglasio značaj regionalne saradnje.

"Samo zajedničkim naporima možemo biti uspješniji u otklanjanju svih negativnih efekata. Uvjereni smo da ovi koraci prave veliku razliku i upravo ovdje danas očekujemo razmjenu ideja i mišljenja delegacija. Evropske integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju trebaju biti jednako važne za EU kao i za nas", kazao je Konaković.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović izjavio je da je potrebno izazove i poteškoće rješavati zajedničkim pristupom.

"Integracija u EU treba da bude u skladu s evropskom regulativom. Proces evropeizacije povezan je s ispunjavanjem uvjeta za članstvo u EU. Evropska unija se gradi na osnovama konkretnih uspjeha", rekao je Dilberović.

Tokom trajanja foruma bit će organizirani B2B sastanci na kojima učestvuju mala i srednja preduzeća, istraživačke institucije, univerziteti, razvojne organizacije, udruženja i druge organizacije iz devet EUSAIR zemalja (Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Grčka i Albanija).

Forum EU strategije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) traje do 25. maja.

#BiH