Članak

NEMA OSTAVKE, IMA NAGRADE Kajganić se časti crnom limuzinom od 130.000 KM

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na čelu sa glavnim tužiocem Milankom Kajganićem odlučilo je potrošiti oko 130.000 maraka za nabavku nove metalik crne limuzine.

(Patria) - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na čelu sa glavnim tužiocem Milankom Kajganićem odlučilo je potrošiti oko 130.000 maraka za nabavku nove metalik crne limuzine.

Traže da automobil ima pogon na sva četiri točka, minimalno euro 6 standard, kao i da posjeduje automatski mjenjač, piše Capital.ba.

Tužilaštvo tačno zna šta želi i to su precizno naveli u speficikacijama. Zatražili su i da vozilo posjeduje elektronski stabilizacijski program, elektronsku parkirnu kočnicu, led svjetla, komande na volanu, adaptivni tempomat, sigurnosni sistem za upozorenje o napuštanju vozne trake i asistencijom upravljanja.

Vozilo mora posjedovati elektronski podesiva prednja sjedišta sa memorijom i lumbalnom podrškom i grijanjem prednjih sjedišta.

Zadnja bočna stakla moraju biti zatamnjena, kao i zadnje vjetrobransko staklo.

Tender za skupocjenu limuzinu raspisan je u trenutku kada je objavljeno da je brat glavnog tužioca BiH, Danko Kajganić i njegov kompanjon Aljoša Galić uhapšeni zbog sumnje da su umiješani u krađu automobila jaguar u Odžaku vrijednog oko 100.000 maraka. Skupocjeni automobil ukraden je u Odžaku nakon Uskrsa, a policija je prateći kamere utvrdila da je autmobil završio na području  Banjaluke. Sumnja se da su pomenuti automobil na području Banjaluke i Gradiške rastavili u dijelove, a potom neke od njih ugradili u drugo vozilo koje je oduzeto, te će se izvršiti njegova provjera.

Povezani tekst

ČIJU ZADAĆU NIJE ISPUNIO MILANKO - DODIKOVU ILI AMERIČKU Hoće li Kajganić završiti mandat ili će nastaviti tradiciju prethodnika?

Milanko Kajganić na čelu Tužilaštva BiH je od smjene glavne tužiteljice Gordane Tadić od oktobra 2021. godine, dok je za glavnog tužioca izabran u oktobru 2022. Sam izbor Kajganića za glavnog tužioca prošao je u ne baš demokratskoj atmosferi. Od tri kandidata za glavnog tužioca, Kajganić je ostao sam jer se Miroslav Janjić naprasno povukao iz utrke, dok je Diana Kajmaković u septembru sankcionisana i našla se na crnoj američkoj listi. VSTV tada nije smatrao da se konkurs treba ponoviti pa je jedini izbor za novog glavnog tužioca pao na Kajganića.

Inače, Kajganićev dolazak u Tužilaštvo BiH također je indikativan. Riječ je o čovjeku koji nije radio kao tužilac niti je ikada podigao optužnicu prije dolaska u Tužilaštvo BiH. U MUP RS je bio zaposlen od 1994. do 2006. godine, a zatim je prešao u Specijalno tužilaštvo u Banja Luci gdje je radio kao tužilački istražilac. U zvaničnoj biografiji koja se još uvijek može naći na internetu jasno je navedeno da je radio kao tužilački istražilac, dok je biografiji koja je trenutno postavljena na stranici Tužilaštva BiH samo navedeno da je radio u Specijalnom tužilaštvu.

Tužilaštvo BiH nije podiglo nijednu optužnicu za negiranje genocida, iako su od dopuna Krivičnog zakona BiH kojim se kažnjava negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca prošle skoro dvije godine. Uporedo s tim nepostupanjima raste broj optužnica protiv pripadnika Armije i MUP-a RBiH.

Pod rukovodstvom Kajganića iz Tužilaštva BiH je izašla optužnica u slučaju Dobrovoljačka, a njeni dijelovi pisani su na ekavici i prepisani iz dokumentacije Republike Srbije koja je proganjala branioce BiH. U toj optužnici tužilac Mladen Vukojičić bavi se 3. majem i kolonom u Dobrovoljačkoj, a ne i 2. majem kada je predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović sproveden u Lukavicu gdje je i prenoćio da bi 3. maja bio razmijenjen!

Milanko Kajganić u proteklom periodu nije dokazao da je dorastao funkciji prvog čovjeka Tužilaštva BiH. To je postalo jasno i onima koji su mu pomogli da dođe na ovu poziciju, ali čini se umjesto ostavke nagradit će se novim automobilom.

 

 

#BiH