Članak

NATO poziva Kosovo da deeskalira tenzije sa Srbijom

Kosovski premijer Albin Kurti branio je akcije policije u pratnji novih gradonačelnika prethodnog dana.

(Patria) - NATO je danas pozvao Kosovo da smanji tenzije sa Srbijom, dan nakon što je tamošnja vlada nasilno pristupila opštinskim zgradama da bi postavila gradonačelnike u oblastima etničkih Srba na sjeveru zemlje, javlja Reuters. Sukobi koji su usljedili u petak između kosovske policije i demonstranata koji se protive gradonačelnicima Albanacima naveli su Srbiju da stavi svoju vojsku u punu borbenu pripravnost i da premesti jedinice bliže granici.

„Pozivamo institucije na Kosovu da odmah deeskaliraju i pozivamo sve strane da riješe situaciju kroz dijalog“, rekla je Oana Lungescu, glasnogovornica transatlantske vojne alijanse, u objavi na Twitteru. Ona je rekla da će KFOR, mirovna misija na Kosovu od 3.800 pripadnika koju predvodi NATO, ostati na oprezu. Situacija je i dalje bila napeta u sjevernom dijelu zemlje gdje su teško naoružane policijske snage u oklopnim vozilima čuvale zgrade opština. 

Kosovski premijer Albin Kurti branio je akcije policije u pratnji novih gradonačelnika prethodnog dana.

„Pravo je onih koji su izabrani na demokratskim izborima da preuzmu funkciju bez prijetnji ili zastrašivanja. Također je pravo građana da im ti izabrani zvaničnici služe“, napisao je Kurti na Tviteru u subotu.

Američki državni sekretar Antony Blinken kritikovao je u petak Kurtijevu vladu zbog njenih postupaka na sjeveru, rekavši da su „nepotrebno eskalirali tenzije, (bili) potkopavaju naše napore da pomognemo u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i da će imati posljedice po naše bilateralne odnose sa Kosovom", prenio je Reuters.

#Region