Članak

Rusija krivi SAD i EU za eskalaciju tenzija na Kosovu

Odlučno osuđujemo provokativne korake Prištine,

(Patria) - Rusija je okrivila Kosovo, Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju za eskalaciju tenzija na Balkanu i rekla da sa zabrinutošću posmatra nasilne sukobe između kosovske policije i demonstranata koji se protive gradonačelnicima iz redova etničkih Albanaca.

Sjedinjene Države i saveznici su u petak kririkovali Kosovo, rekavši da je upotreba sile za postavljanje gradonačelnika u oblastima etničkih Srba podrila napore za poboljšanje problematičnih odnosa sa susjednom Srbijom. NATO je pozvao Kosovo da smanji tenzije. Sukobi su naveli predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da u petak stavi vojsku u punu borbenu pripravnost i naredi jedinicama da se približe granici.

„Odlučno osuđujemo provokativne korake Prištine, koji su situaciju doveli blizu vruće faze i direktno ugrožavaju sigurnost čitavog regiona Balkana“, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Maria Zakharova u saopštenju.

„Odgovornost za to u potpunosti snose Sjedinjene Države i Evropska unija“, rekla je ona, dodajući da su kritike Kosova od strane „zapadnih posrednika“ stigli prekasno.

Srbija i njen tradicionalni saveznik Rusija ne priznaju nezavisnost Kosova, a Moskva je blokirala nastojanja zemlje da postane članica Ujedinjenih nacija, podsjeća Reuters. 

#BiH