Članak

Svjetska banka će Libanu dati dodatnih 300 miliona dolara jer se kriza pogoršava

Svjetska banka će poslati 300 miliona dolara dodatnog finansiranja za najugroženije porodice u Libanu.

(Patria) - Svjetska banka će poslati 300 miliona dolara dodatnog finansiranja za najugroženije porodice u Libanu, javio je Bloomberg.

Paket pomoći će proširiti gotovinske transfere na 160.000 siromašnih domaćinstava na 24 mjeseca i podržati razvoj „jedinstvenog sistema socijalne sigurnosti u Libanu“, navodi se u saopštenju zajmodavca sa sjedištem u Washingtonu.

Uz ekonomiju koja je u padu, pomoć koja se nudi je samo djelić onoga što je Libanu potrebno da se nosi sa slomom koji je tri četvrtine njegovog stanovništva gurnuo u siromaštvo.

Napori da se osigura veće finansijsko poslovanje sa inostranstvom su posustali, ostavljajući libansku ekonomiju u slobodnom padu nakon što je bankarska kriza ispraznila vladinu blagajnu i primorala je da plati 30 milijardi dolara međunarodnog duga 2020. godine.

Ogromna depresijacija valute pogoršala je nevolju Libanaca tako što je uništila njihovu životnu ušteđevinu i smanjila plate. Ove godine, prva zvanična devalvacija Libana u četvrt stoljeća učinila je funtu najlošijom valutom na svijetu.

Svjetska banka procjenjuje da se realna bruto domaća proizvodnja Libana smanjila za gotovo 40 posto od 2018. godine, čime je izbrisan 15-godišnji ekonomski rast. Godišnja inflacija se u aprilu približila 270 posto.

Kao odgovor, Svjetska banka radi na poboljšanju mreže socijalne sigurnosti u Libanu, posebno kada je vlada krenula da ukine subvencije za gorivo, hranu i lijekove koji su pomogli ljudima da sastave kraj s krajem.

Novi paket dio je programa koji je prvobitno odobren u januaru 2021. godine kako bi pomogao Libanu u upravljanju posljedicama ekonomske krize i pandemije koronavirusa.

Finansiranje će „omogućiti vladi Libana da nastavi da odgovara na rastuće potrebe siromašnih i ugroženih domaćinstava koja pate u teškoj ekonomskoj i finansijskoj krizi“, rekao je Jean-Christophe Carret, direktor Svjetske banke za Bliski istok.

#Svijet #Pomoć #SvjetskaBanka #Liban