Članak

Njemačka će premjestiti jedinice Patriot iz Slovačke u Litvaniju

Njemačka će obezbijediti kopnene, zračne i morske resurse.

(Patria) - Njemačko ministarstvo odbrane saopštilo je da će prebaciti sisteme protivvazdušne odbrane Patriot iz Slovačke u Litvaniju u sklopu napora da se obezbijedi sigurnost za samit NATO-a čiji će baltička zemlja biti domaćin u julu, javio je AP.

Njemačka će obezbijediti kopnene, zračne i morske resurse kako bi pomogla da se osigura sastanak lidera NATO-a u Vilniusu 11. i 12. jula na zahtjev alijanse, navodi se u saopštenju ministarstva. Nije dao detalje, ali je rekao da će rasporediti jedinice koje se trenutno nalaze na istočnom krilu NATO-a ili mogu djelovati iz Njemačke.

Rečeno je da će jedinice Patriot koje se trenutno nalaze u Slovačkoj, kao i pomoćni materijal koji se sada nalazi u Poljskoj, biti prebačeni u Litvaniju. To će dovesti do kraja raspoređivanja njemačkih Patriot sistema u Slovačkoj, koja je počela ubrzo nakon što je Rusija napala Ukrajinu prošle godine.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će Njemačka nastaviti podržavati saveznicu u NATO-u Slovačku, susjednu  državu Ukrajini, između ostalog i dodatnim radarima za nadzor zraka i ponudom podrške zračnih snaga u nadzoru svog zračnog prostora.

#Svijet #Njemačka #Slovačka #Litvanija