Članak

“Save the Children” upozorava da petero od 1.000 djece u BiH umre prije svog petog rođendana

Save the Children je radio u Bosni i Hercegovini od 1996. Godine. Trenutno sprovode programe zaštite djece, razvoja obrazovanja i reagovanja u vanrednim situacijama, a fokusirani su i na izgradnju reg

FAIRFIELD, (Patria) - Američa nevladina organizacija “Save the Children”  upozorava da se pet posto djece u Bosni i Hercegovini bavi nekim radom. Također, u izvještajima te oreganizacije navodi se i to da petero od 1.000 djece u BiH umre prije svog petog rođendana.

“Posle višedecenijskog nasilnog sukoba, zemlja se vratila u relativan mir. Međutim, nezaposlenost je velika, a nezaposlenost mladih porasla je na 63 %. Postignut je veliki napredak, ali on nije jednak za sve, Također,  djeca u Bosni i Hercegovini najviše pate. Osiromašena djeca i oni koji su socijalno isključeni još uvek nemaju pristup osnovnim uslugama”, naveli su iz “Save the Children”, dodajući da 17 posto ljudi u BiH živi u siromaštvu, prenosi novinska Agencija Patria.

Domaće nevlavine organizacije, poput CCI-a, smatraju da je broj onih koji žive u siromaštvu još i veći od toga.

Save the Children je radio u Bosni i Hercegovini od 1996. Godine. Trenutno sprovode programe zaštite djece, razvoja obrazovanja i reagovanja u vanrednim situacijama, a fokusirani su i na izgradnju regionalne saradnje. Do sada su podržali hiljade djece u BiH, prenosi Patria.

#BiH