Članak

Jildirim: Povećati investicije u BiH kao i razmjenu roba između naše dvije države

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je Turska jedan od najvažnijih i najznačajnijih prijatelja BiH, koja kontinuirano i požrtvovano daje podršku BiH u realizaciji svih naših

SARAJEVO, (Patria) - Binali Jildirim, premijer Turske kazao je tokom današnje posjete Sarajevu da je neophodno povećati broj turskih investicija u BiH te da može biti veća razmjena roba. On je najavio da će sredinom godine predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) posjetiti BiH, kada bi trebalo biti potpisano desetak sporazuma.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je Turska jedan od najvažnijih i najznačajnijih prijatelja BiH, koja kontinuirano i požrtvovano daje podršku BiH u realizaciji svih naših strateških ciljeva.

Turskog premijera informirao je o najvažnijim ciljevima i prioritetima BiH. 

- Među tim prioritetima BiH posebno smo razgovarali o ključnim vanjskopolitičkim ciljevima BiH, a to su EU i NATO integracije. Zamolio sam premijera Jildirima da Turska, kao važna članica NATO saveza, nastavi snažno pružati podršku BiH, a posebno da se založe za mogućnost aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO paktu, čije aktiviranje očekujemo na nekom od narednih sastanaka - rekao je Zvizdić.

Dodao je da su dvije najvažnije stvari o kojima je upoznao premijera Turske mir i stabilnost na području zapadnog Balkana i BiH te ekonomski razvoj BiH.

- Ono što je već sada potpuno jasan rezultat tih razgovora jeste činjenica da će brzo biti finaliziran naš sporazum o slobodnoj trgovini. Turska i premijer Yildirim su izrazili potpunu spremnost da najmanje u narednih pet godina garantiraju izvoz mesa iz BiH u Tursku. Isto tako će biti produženi rokovi i za realizaciju kredita koje je Turska izdala za razvojne projekte u BiH, a tu je svakako naša ekonomska saradnja u smislu značajnijeg privlačenja novih turskih investicija. Dakle, nastavit ćemo našu saradnju u svim poljima, očekujemo i dalje izuzetnu podršku za razvoj ključnih prioriteta, kao i uvijek do sada - dodao je Zvizdić.

#BiH