Članak

Indicije za više masovnih grobnica u istočnoj Bosni, provjere od polovine aprila

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić rekla je za agenciju Patria da se stručnjaci iz Instituta vraćaju na iskopavanje grobnica koje su otkrivene prošle godine, poput onih u mjes

BiH, (Patria) - Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine kreće od polovine aprila sa provjerom više lokacija na području istočne Bosne, za koje postoje indicije da kriju masovne grobnice.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić rekla je za agenciju Patria da se stručnjaci iz Instituta vraćaju na iskopavanje grobnica koje su otkrivene prošle godine, poput onih u mjestu Tugovo u Vlasenici i Blječeva u Bratuncu, ali da imaju informacije o postojanju i nekih drugih grobnica u istočnoj Bosni, koje tek trebaju da se potvrde.

U prvih 11 mjeseci prošle godine ekshumirano je ukupno 306 posmrtnih ostataka, koji su pronađeni u pojedinačnim grobnicama i pet masovnih grobnica. Uglavnom se radi o bošnjačkim žrtvama ubijenim početkom devedesetih.

 „Riječ je o masovnoj grobnici Miljevina u Foči, iz koje je ekshumirano pet žrtava, zatim masovnoj grobnici Korićanske stijene iz koje je ekshumirano 137 posmrtnih ostataka. U grobnici Korićanske stijene pronađena su nekompletna tijela, jer je u pitanju sekundarna ili izmještena masovna grobnica. Ali, pronašli smo 86 lobanja, pa očekujemo najmanje 86 identiteta na toj lokaciji. Riječ je o prijedorskim žrtvama ubijenim 1992. godine na ovom lokalitetu“, rekla je ranije Čengić za Patriju, dodajući da su preostale tri masovne grobnice otkrivene u 2017. pronađene na području Vlasenice.

Iz masovne grobnica u naselju Tugovo prošle godine je ekshumirano 11 žrtava tokom septembra, dok su u toku novembra na lokalitetu Jelovačka česma pronađene dvije masovne grobnice, jedna sa osam nekompletnih posmrtnih ostataka, a druga sa 20 posmrtnih ostataka, i to 12 kompletnih i osam nekompletnih ostataka. 

„I u jednoj i u drugoj masovnoj grobnici pronađeni su ostaci ženskih žrtva“, rekla je Čengić, ističući da je u 2017. godini otkriveno duplo više posmrtnih ostataka nego u 2016. godini, kada je otkriven 141 posmrtni ostatak.

U 2017. identifikovano je 176 žrtava, koje su uglavnom ekshumirane prije 2017. godine, dok se identifikacija posmrtnih ostataka iz 2017. očekuje u 2018. godini, piše Patria.

#BiH