Članak

Nikšić: Nadam se da će Denis Bećirović prihvatiti kandidaturu za člana Predsjedništva BiH

Nikšić je dodao kako je opredijeljenje partije da ima kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić kazao je za N1 televiziju da se nada kako će Denis Bećirović prihvatiti kandidaturu za člana Predsjedništva BiH. 

- Mislim da je danas zadnji rok koji smo dali našim organizacijama da provedu proceduru evidentiranja kandidata za člana Predsjedništva BiH. Evidentno je i činjenica je da Denis ima najširu podršku svih organizacija i članova SDP-a. Da bi potvrdili kandidaturu, to mora da prođe kroz organe, ali prije svega mora Denis da kaže zadnju riječ, da prihvati kandidaturu.

Razgovarali smo više puta, ali se ide u nekakavu proceduru i čeka se konačna njegova odluka. Nadam se da će prihvatiti kandidaturu jer cijenim da će njegova kandidatura značiti da će SDP prvi put nakon rata imati člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda - kazao je Nikšić. 

Nikšić je dodao kako je opredijeljenje partije da ima kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. 

- Željko Komšić je istakao kandidaturu kao predsjednik DF-a za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Mislim da bi bilo bespredmetno da sada suprostavljamo jedni drugima kandidate. 

Lider SDP-a je govorio i o izmjenama Izbornog zakona BiH.

- Bili smo u rezidenciji američke ambasadorice, razgovaralo se o modalitetima i mogućnostima izmjena Izbornog zakona. Bit će novi sastanci sa liderima partija. Nisam primijetio da su razgovarali sa predsjednikom HDZ-a. Interesuje me kakvi su njihovi stavovi.

Pojavlju se modaliteti, imamo i dogovor da o tome ne pričamo u javnosti. Ono što mogu reći i što se već spekuliše u javnosti, o čemu se priča, a to je da se razgovara na temu povećanja broja delegata u klubovima naroda. Mi u SDP-u ne mislimo da se time rješava ključni problem - kae lider SDP-a. 

Komentarisao je i izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića da će prihvatiti rješenja koja HDZ BiH dogovori s građanskim strankama. 

- Vrlo mudro, on je već dogovorio rješenja sa HDZ-om, ali ne smije da prizna da ih je dogovorio, onda gurajući na mala vrata, kaže de se vi sada dogovorite sa građanskim strankama. Čović je par puta to javno rekao. Pokušava prebaciti vruć krompir u naše ruke, ne može se to prebaciti. Zašto bi se mi trebali dogovoriti sa HDZ-om, a on sa HDZ-om ima vlast otkad postoje i SDA i HDZ.

Nikšić je odbacio tvrdnje da je ideja o ujedinjenju stranaka ljevice mrtva. 

- SDP je taj koji je održao ideju živom. Isključiva odluka Predsjedništva SDP-a je da priča o gašenju SDP-a ne dolazi u obzir. Spremni smo da nastavimo priču oko ujedinjenja nakon izbora. Ja i dalje tvrdim da je kandidatura Željka Komšića legalna i legitimna. Naša eventualna podrška Željku Komšiću se ogleda u tome što nećemo imati kandidata iz reda hrvatskog naroda. Ako kažete da ste spremni na ujedinjenje, dogovaranje, onda to podrazumijeva da se dogovarate oko svega - istakao je Nikšić.

 

 

#BiH