Članak

Handžić utišao Grbavicu: Remi Želje i Zrinjskog u sjajnom derbiju

Utakmica je opravdala epitet derbija. Golovi, prekidi, tenzije, borbenost, dosta trke i volja za željom nisu izostali ni sa jedne strane.

Željezeničar i Zrinjski su odigrali 2:2 u derbiju 7. kolu Lige za prvaka. Domaći su dva puta vodili, ali su gosti uspjeli osvojiti bod možda vrijedan i šampionske titule.

Obzirom da nije imao puno izbora Admir Adžem je izveo identičan sastav kao i u prethodnim utakmicama, dok je Blaž Slišković iznenađujuće od prve minute priliku dao mladom Nerminu Hajdareviću.

Utakmica je opravdala epitet derbija. Golovi, prekidi, tenzije, borbenost, dosta trke i volja za željom nisu izostali ni sa jedne strane.

Gosti su prvi zaprijetili, nakon ubačaja iz kornera u 10. minuti Vedran Kjosevski je bio siguran. Uslijedio je period igre između dva kaznena prostora. U 21. minuti umalo gol sezone na Grbavici. Dženana Zajmović sa 18 metara šutira makazicama, lopta je pogađa stativu.

Poslije te prilike Plemići su postepeno preuzimali inacijativu, od 30. do 40. minute izvršili su ozbiljan pritisak, a najbolju šansu su propustili u 35. minuti. Nermin Hajdarević se našao sam na nekoliko metara od gola, ali je Jadranko Bogičević u posljednji tren izblokirao njegov šut.

U posljednjim minutama lijep solo prodor Zajmovića koji u sredini nije uspio pronaći Voju Ubiparipa te koškanje na terenu između igrača koje je sudija Elvis Mujić okončao pokazavši žuti karton Danielu Graovcu zbog prekršaja nad Nemanjom Bilbijom.

Drugo poluvrijeme je započelo na idealan način za Plave. Nakon kornera Bogičević je odlično skočio i doveo domaće u vodstvo za erupciju oko 6.000 gledaoca na Grbavici te bakljadu na južnoj tribini.

Poslije primljenog gola gosti su preuzeli incijativu. U 60. minuti dobru šansu je propustio Bilbija koji sa 10-ak metara šutira pored lijeve stative, a izjednačenje je stiglo deset minuta kasnije. Neregularan gol postigao je Hajdarević nakon što je loptu uštopao rukom te prizmeno šutirao i pogodio malu mrežicu. Veliku grešku je napravio Kjosevski kojem je lopta prošla ispod ruke.

Ipak, Željezničar dolazi do nove prednosti i tu vrijeme kada su Plemići kontrolisali igru i rezultat. Graovac je fenomenalno probio po desnoj strani, ubacio prizemnu loptu, a na drugoj stativi se našao rezervista Asim Zec koji pogađa za 2:1.

Zrinjski se nije predavao, a do novog izjednačenja stigao je u 90. minuti. Gol za bod koji bi mogao znači i treću uzastopnu titulu postigao je Haris Handžić. Ostalo je 2:2.

(sportske.ba) 

#Sport