Članak

U dvostrukom bombaškom napadu u Kabulu poginulo više od 20 ljudi

Napadi se dešavaju samo sedmicu dana nakon što je eksplozija pogodila centar za registraciju birača u Kabulu. Tada je poginulo 57 ljudi, a više od 100 je ranjeno.

KABUL, (Patria) - Najmanje 25 osoba, uključujući osam novinara, ubijeno je, a deseci su ranjeni nakon što su dvije eksplozije pogodile Kabul, saopštili su afganistanski zvaničnici, javlja Al Jazeera.

Odgovornost za napad je preuzela grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL). 

- Eksplozije su se desile u ponedjeljak ujutro u području Shash Daraka. U prvoj ekpsloziji, bombaš samoubica raznio se u blizini Nacionalnog direktorata za sigurnost (NDS), glavne afganistanske obavještajne agencije - rekao je ministar unutrašnjih poslova. 

Druga ekpslozija uslijedila je nakon 20 minuta, a na meti drugog bombaša samoubice bili su medicinski radnici hitne pomoći i novinari koji su došli na mjesto napada, javila je novinarka Al Jazeere s lica mjesta.

Dodala je da je osam novinara, koji su došli da izvještavaju o prvoj eksploziji, ubijeno u drugom napadu. Glasnogovornik ministarstva zdravstva rekao je da je ubijeno najmanje 25 osoba, a povrijeđeno 45. 

Agencija AFP objavila je da je među ubijenima i njihov zaposlenik, šef fotografije u Kabulu Shah Marai. Fotograf Al Jazeere je također povrijeđen u napadu. Mediji izvještavaju da je još dvoje novinara zadobilo povrede u drugoj eksploziji. 

Postoji zabrinutost da bi broj žrtava mogao rasti. Glasse javlja da je puno ulica u Kabulu trenutno zagrađeno. 

- Puno je snaga sigurnosti u tom području, to nije daleko od sjedišta NATO-a - dodaje. 

Napadi se dešavaju samo sedmicu dana nakon što je eksplozija pogodila centar za registraciju birača u Kabulu. Tada je poginulo 57 ljudi, a više od 100 je ranjeno. 

#Svijet