Članak

Borac nije dobio licencu za igranje u Premijer ligi, Čelik vjerovatno ostaje

Umjesto Borca u Premijer ligi će vjerovatno nastupiti Čelik koji je ranije dobio licencu. Zenički klub nije uspio izboriti rezultatski opstanak u ligi, ali bi izbacivanjem Borca u niži rang Zeničani m

SARAJEVO, (Patria) - Fudbalski klub Borac nije dobio licencu za takmičenje u BHT Premijer ligi BiH za narednu sezonu odlučila je Drugostepena komisija za licenciranje N/FS BiH.

- Borac naredne sezone neće igrati u BHT Premijer ligi BiH iako smo rezultatom na terenu to zaslužili. Ostali smo bez licence. Nažalost ljudi iz Škole fudbala Džaja nisu imali sluha i razumjevanja i to nas je koštalo. To su grobari banjalučkog sporta. Pozivaju se na garancije, na koje kakve stvari, a u suštini cilj im je bio da unište Borac.

Međutim, Borac će iz svega ovoga na ovaj ili onaj način izaći jači. Da li ćemo se fuzionisati sa nekim i nastaviti u Prvoj ligi Republike Srpske od naredne sezone ili ćemo krenuti od najnižeg ranga, odlučit ćemo u narednim danima hladne glave - rekao je Vico Zeljković, potpredsjednik FK Borac za službenu klupsku stranicu.

- Ukoliko neki od klubova Premijer lige BiH koji je po plasmanu obezbjedio učešće u Premijer ligi ne dobije licencu, umjesto njega pravo učešća stiče klub koji po plasmanu nije obezbijedio učešće, ali posjeduje licencu (klub sa boljim plasmanom) -  kaže član 40 Pravilnika o licenciranju klubova Nogometnog saveza BiH.

Prema ovom pravilu, umjesto Borca u Premijer ligi će vjerovatno nastupiti Čelik koji je ranije dobio licencu. Zenički klub nije uspio izboriti rezultatski opstanak u ligi, ali bi izbacivanjem Borca u niži rang Zeničani mogli ostati u ligi. 

Tuzlanska Sloboda će naredne sezone igrati u Premijer ligi, iako im je prijetila ista sudbina kao i Borcu. 

Nakon zasjedanja Drugostepene komisije za licenciranje tuzlanski klub je dobio licencu te tako zvanično stekao pravo nastupa u Premijer ligi i sljedeće takmičarske sezone.

Sloboda je uspjela na vrijeme ispuniti svoje obaveze isplativši dugovanja prema Ivanu Kostiću i Ivanu Fatiću, kao i ostalim igračima.

#Sport