Članak

Jerlagić pisao Borasu i Rudolfu: Iskrivljujete pravu sliku Bosne i Hercegovine

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić ocijenio je jučerašnji govor akademika iz Hrvatske kao miješanje u unutrašnja pitnja Bosne i Hercegovine.

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić ocijenio je jučerašnji govor akademika iz Hrvatske kao miješanje u unutrašnja pitnja Bosne i Hercegovine.

U Parlamentu Bosne i Hercegovine predstavljen je jučer zbornik „Rješenje hrvatskog pitanja za evropsku Bosnu i Hercegovinu“. Organizatori ove promocije su Sveučilište u Mostaru, Rektorski zbor Hrvatske, Hrvatska akademija za nauku i umjetnosti u BiH i Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) Mostar. Pokrovitelj je Dragan Čović.

Promotori Zbornika bili su rektor Univerziteta u Mostaru Zoran Tomić, rektor Univerziteta u Zagrebu Damir Boras,  član Hrvatske akademije nauke i umjetnosti Davorin Rudolf te profesor sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Ugo Vlaisavljević.

Akademik Rudolf poručio je da BiH ne može opstati kao građanska država. Optužio je Bošnjake da žele dominaciju nad ostalim narodima u zemlji, a za predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića rekao je da je njime zavladao „duh njegovog oca“.

Reagirajući na takve tvrdnje Jerlagić je rekao da je Bosna i Hercegovina suverena i nezavisna država naroda i građana.

„Cijenim i poštujem vaše titule i akademska zvanja, ali isto tako sam duboko ubjeđen da nemate prave informacije o stanju u Bosni i Hercegovini, pa tako vaši istupi o stanju Hrvata u Bosni i Hercegovini djeluju prilično paušalnim, odnosno orkestriranim od strane ljudi koji imaju značajno manje akademsko znanje od onoga koje Vi posjedujete“, rekao je Jerlagić.

Obraćajući se rektoru Borasu, rekao je da upravo suprotno njegovim izjavama, „Hrvati u Bosni i Hercegovini su ravnopravni građani kao i druga dva naroda, dok jedini koji nisu ravnopravni u Bosni i Hercegovini su građani koje ovdje nazivaju pogrdnim nazivom 'ostali'.  

Obraćajući se akademiku Rudolfu, Jerlagić je rekao da ga podsjeća da je jedna od posljedica udružneg zločinačkog poduhvata ubijanje Bošnjaka i etničko čišćenje Mostara, Ljubuškog, Stoca, Čapljine, Prozora i drugih gradova u BiH pod vodstvom političkog i vojnog vrha tadašnje samozvane HZHB i HVO-a, te da se na tim područjima želi provoditi politika proporcionalnosti, a ne pariteta.

"Podsjećam Vas da je princip pariteta prisutan na nivou Bosne i Hercegovine i na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, tamo gdje su Bošnjaci većina, a da je princip proporcionalnosti, tj, jedan čovjek, jedan glas u entitetu Republika Srpska. Također, političko djelovanje HDZBiH  traži taj princip i u gradu Mostaru gdje je UZP ostavio najviše krvavog traga, a Bošnjake učinio malobrojnijim“, naveo je Jerlagić u reakciji, prenosi agencija Patria.

#BiH