Članak

Prijedorčani se sjećaju Dana bijelih traka i masovnih grobnica

Na današnji dan, 30. maja 1999. godine, nakon pristupa grobnici u Kevljanima kod Prijedora, pred istražiteljskim timom Tribunala u Hagu ukazali su se prve stravične razmjere masovne grobnice.

PRIJEDOR, (Patria) - Na današnji dan, 30. maja 1999. godine, nakon pristupa grobnici u Kevljanima kod Prijedora, pred istražiteljskim timom Tribunala u Hagu ukazali su se prve stravične razmjere masovne grobnice.

Kevljani su ljudima iz Tribunala otkrili strašne razmjere ubijanja Bošnjaka i Hrvata Prijedora. Prema evidenciji  koju je vodio Jasmin Odobašić, do 13. juna bit će iskopano 143 tijela ubijenih. Godinama prije, u pojedinačnim grobnicama širom prostora Kevljana pronalažene su pojedinačne grobnice. Ljudi su ubijani, gotovo bi se moglo reći u lovu, zatim na tom istom mjestu sahranjivani, gotovo površinski. Te grobnice do pet ubijenih Prijedorčana nisu obilježavane ničim, ali bi tijela uglavnom otkrivale kiše i bujice.

Nešto kasnije, u augustu 2004., u Starim Kevljanima, samo 200 metara od ove masovne grobnice,  pronađena je grobnica sa 456 tijela ubijenih Bošnjaka i Hrvata Prijedora. 

Smatra se da je do sada na prostoru Kevljana otkriveno više od 700 tijela ubijenih Prijedorčana.

Do pronalaska strašne grobnice Tomašice, smatralo se da se u Kevljanima nalazi najveća grobnica u BiH. Dr. Mujo Begić kaže da se sa sekundarnom grobnicom Jakarina kosa u Tomašici nalazilo više od 800 tijela ubijenih Prijedorčana.

Već danas je širom svijeta počelo je obilježavanje Dana bijelih traka u Prijedoru. To je sjećanje na 31. maj, dan kada je Krizni štab nasilno instalirane Srpske opštine Prijedor, naredio nesrpskom stanovništvu isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake (S.O.)

#BiH