Članak

Zubak: Dodik je jači političar od Čovića

On je također govorio i o građanskoj BiH za koju tvrdi da danas postoji. Istakao je da su Hrvati u BiH konstitutivni narod, a ne manjina te da je ovo njihova prva domovina.

SARAJEVO, (Patria) - Prvi predsjednik Federacije BiH i član prvog poslijeratnog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine Krešimir Zubak bio je gost Pressinga na N1 gdje je vrlo otvoreno govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, odnosima Bošnjaka i Hrvata, političkom dvojcu Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku, odnosima Hrvatske prema BiH...

Zubak je tokom emisije kazao da je dobro što su Čović i Dodik odnosno HDZ BiH i SNSD napravili dogovor o saradnji nakon izbora, jer time otvaraju prostor da slično urade i druge hrvatske stranke. On je kazao da su Čović i Dodik slični, s tim da je Dodik nadmoćniji u tom odnosu.

On je također govorio i o građanskoj BiH za koju tvrdi da danas postoji. Istakao je da su Hrvati u BiH konstitutivni narod, a ne manjina te da je ovo njihova prva domovina. 

Zubak je također kritizirao istupe hrvatskih akademika koji su govorili da se protive "građanskoj BiH" i principu jedan građanin jedan glas. 

On je najavio i održavanje skupa gdje bi se razgovaralo o tome šta znači građanska BiH. 

O izjavi hrvatske predsjednice

Zubak je tokom gostovanja komentirao i izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović o Bosni i Hercegovini ''kao drugoj domovini Hrvata iz BiH'' odbijajući takvu tezu. Smatra da je napravljen lapsus.

- Malo me iznenađuje to što je kazala predsjednica Hrvatske jer znam čime se ona bavila i trebala bi dobro znati, ako ništa drugo, hrvatski rječnik. Domovina je tamo gdje si se radio, prema tome, Hrvatima u Bosni i Hercegovini, prva domovina je Bosna i Hercegovina. Postoji i druga domovina kada neko ode u drugu državu, srodi se s njom i prihvati je kao domovinu, to je druga domovina. Hrvatima koji su iz Bosne i Hercegovine otišli u Hrvatsku, Hrvatska je domovina. Pretpostavljam da je htjela reći da Hrvati imaju dvije domovine. Ovdje Hrvati nisu dijaspora, Hrvati su konstitutivni narod. Prva domovina. Apriori to odbijam, tu njihovu tezu, mislim da je ona napravila lapsus. Ja osobno, koliko ja nju poznajem, mislim da je napravila jedan lapsus - kazao je Zubak.

#BiH