Članak

Tuka pred nastup u Dijamantskoj ligi: Jedva čekam početak trke

Tuka je kazao kako su iza njega dobre pripreme, te da s nestrpljenjem iščekuje da istrči na stazu.

RIM, (Patria) - Najbolji bh. atletičar Amel Tuka večeras će nastupiti na mitingu Dijamantske lige u Rimu u trci na 800 metara. Tuki će ovo biti prvi nastup na mitingu u Rimu.

Tuka je kazao kako su iza njega dobre pripreme, te da s nestrpljenjem iščekuje da istrči na stazu.

- Nakon odličnog zimskog dijela ove sezone, gdje sam postavio novi nacionalni rekord na 400 metara i novi rekord Balkana na 800 metara, sada me na Dijamantskoj ligi očekuje zvanično otvaranje ove ljetne sezone. Moram priznat da sam jako uzbuđen i da jedva čekam trku u Rimu, pogotovo što će tu biti najbolja konkurencija i najbrži u ovoj discpilini. Posebno se radujem što je to moj prvi nastup u Rimu ikada - kazao je Tuka.

Tuka je naglasio kako je njegov primarni cilj u ovoj sezoni dobar rezultat na Evropskom prvenstvu.

- Ne razmišljam puno unaprijed o ovoj sezoni. Radim ono što trener traži od mene. I najbitnije mi je ispuniti trenerove zamisli. Potrebno mi je nekoliko trka da uđem u pravu formu. Znam da najspremniji moram biti u Berlinu jer Evropsko prvenstvo je moj najveći cilj u ovoj sezoni. Do tada ću naporno raditi.

Pripreme sam odradio jako dobro. Nakon dvoranskog dijela sezone nastavio sam sa pripremama za ljetni dio. U Rimu bih bio zadovoljan s rezultatom 1:45, ali sve će zavisiti od konkurencije. Od nje će zavisiti hoće li trka biti brza ili spora. Ako bude brza, vjerujem da će i mene povući, jer kad trčim s najboljim, onda i mene to povuče da budem bolji i brži - dodao je Amel Tuka.

Najveći konkurenti našem atletičaru bit će kenijski trkači, koji su u ovoj sezoni već postigli odlične rezultate: Wyclife Kinyamal (1:43.91) i Jonathan Kitilit (1:43.95).

​Trka u Rimu počinje u 20:38.

#Sport