Članak

U Zemaljskom muzeju večeras otvaranje History Festa

Uz ove debate, bit će organizirano predstavljanja najnovijih knjiga, razgovori o spomenicima i njihovom korištenju u reviziji historije, predavanja o načinima revizije historije i sličnim temama.

SARAJEVO, (Patria) - History Fest bit će otvoren u četvrtak 31. maja u 18 sati u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, saopćeno je iz Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića. Ova manifestacija organizirana je povodom značajnih historijskih godišnjica koje se obilježavaju 2018. godine.

Ove se godine navršava 140 godina od potpisivanja Berlinskog ugovora (1878), 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata i stvaranja prve jugoslavenske države (1918), 70 godina od raskida Jugoslavije i Sovjetskog Saveza (1948) i 50 godina od studentske pobune (1968).

Svi ti događaji desili su se tako daleko, ali njihove posljedice čine se tako bliskim u našim današnjim životima.

Koja historijska iskustva imamo iz odluka Berlinskog kongresa, te koliko su principi uspostavljeni 1878. bili važni za jačanje nacionalnih država na Balkanu i koliko je to bilo važno u historijskom razvoju tokom 20. stoljeća?

Teme o kojima će se raspravljati

Šta je značila Jugoslavija stvorena na koncu Prvoga svjetskog rata, kako se mi danas sjećamo Jugoslavije i kako se revidira jugoslavenska prošlost?

Koji je smisao sudbonosnih odluka 1948. i koliko je važan bio studentski pokret 1968. u kontekstu širih svjetskih procesa 1960-ih godina?

Na koji način se danas pišu doktorati iz historije Jugoslavije na univerzitetima u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Nikšiću, Gratzu, Berlinu, Minhenu, Regensburgu, Bolonji …

Historičari iz velikog broja zemalja

O svim tim temama će u Sarajevu od danas, pa do 3. juna, u okviru History Festa, raspravljati naučnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Češke, Bugarske, Rusije, Francuske, SAD, Kine, Turske, Grčke…

Uz ove debate, bit će organizirano predstavljanja najnovijih knjiga, razgovori o spomenicima i njihovom korištenju u reviziji historije, predavanja o načinima revizije historije i sličnim temama.

Također, u okviru Festa najavljena je i sarajevska premijera dokumentarnog filma Duh vremena, kao i razgovor sa režiserom filma Lordanom Zafranovićem i scenaristicom i producenticom Natašom Mišković.

#BiH