Članak

Izvještaj CCI-a: Rad Vlade RS-a nedovoljno transparentan

Iz CCI-a naglašavaju da se i dalje ne održavaju posebne sjednice o ključnim problemima u društvu.

BANJA LUKA, (Patria) - U izvještaju monitoringa Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske (RS), koji je Centar civilnih inicijativa (CCI) danas predstavio u Banjoj Luci, ocijenjeno je kako je u prvom kvartalu ove godine entitetska Vlada zabilježila pad u realizaciji i usvajanju novih Zakona. Istovremeno, parlament je intenzivirao rad.

Iz CCI-a su ukazali kako su prvi kvartal 2018. godine u RS obilježili mirni protesti zbog nerazjašnjene smrti Davida Dragičevića.

Prema riječima portparolke CCI Ane Lučić, vlasti moraju da rade transparentno i u interesu građana kako njihovo vaninstitucionalno djelovanje ne bi bilo potrebno.

Konsultant za monitoring Željko Ninković kazao je da je u ovom periodu zabilježen pad u realizaciji i usvajanju novih Zakona u Vladi RS i da ih je bilo čak za trećinu manje u odnosu na četvrti kvartal 2017. godine, ukupno šesnaest u odnosu na ranijih 26.

Zakoni su, kazao je on, zastupljeni sa tek 2,4% ukupnog broja odluka.

Pri tom, Vlada RS je prekršila poslovnik ne usvojivši Plan rada ni do kraja prvog kvartala ove godine, što se nije desilo nikada do sada. Za tri mjeseca 2018. godine njen plan sadržava 124 mjere, među kojima 24 zakona.

Za period koji je prošao usvojene su 44 mjere ili 6,5% onih koje direktno mogu da utiču na kvalitet života građana.

Takođe, prekršen je Zakon o budžetskom sistemu, jer je Budžet usvojen po hitnom postupku. To se u aktuelnom mandatu čini već treći put, bez ikakvih posljedica ili pozivanja na odgovornost.

I pored toga, Vlada RS u ovom periodu zabiilježila je veću produktivnost u odnosu na Vladu FBiH, ali transparentnost njenog rada nije na zadovoljavajućem nivou, ocijenili su iz CCI-a.

Primjera radi, nema nijednog zapisnika sa radno konsultativnih sjednica Vlade RS.

Među mjerama koje su usvojene iz CCI-a kao pozitivan primjer ističu porodiljski dodatak od 405 BAM, ali naglašavaju da problem starenja stanovništva i demografska pitanja moraju biti rješavani sistemskim mjerama.

NSRS intenzivirao rad, usvojen dio mjera prenesen iz prošle godine

Opozicija je u prvom kvartalu u Narodnoj skupštini Republike Srpske prekinula bojkot sjednica parlamenta, što je bila praksa s kraja 2017. godine. Rad najvišeg zakonodavnog tijela u RS je intenziviran sa ukupno 17 zasjedanja.

Doneseno je 45 mjera, što je bolji rezultat u odnosu na četvrti kvartal 2017., što ga čini jednim od boljih kvartala u aktuelnom mandatu.

Program rada NSRS za ovu godinu usvojen je na kraju prvog kvartala 2018.

U Izvještaju CCI-a je ocijenjeno da će godina završiti sa velikim brojem nerealizovanih mjera, a razlog tome su ljetna pauza i izbori. Zbog prošlogodišnjeg zastoja u radu entitetskog parlamenta, od 28 zakona utvrđenih u prvom kvartalu ove godine, polovina predstavlja zaostatak s kraja prošle.

Iz CCI-a naglašavaju da se i dalje ne održavaju posebne sjednice o ključnim problemima u društvu.

U Izvještaju stoji i da je budžet za 2018. usvojen na vrijeme, ali u hitnoj proceduri i bez široke javne rasprave.

Kada se radi o pojedinačnom radu narodnih poslanika, neki su bili izrazito aktivni, dok drugi nisu nijednom učestvovali u raspravi niti se oglasili tokom sjednica, ocijenjeno je u Izvještaju CCI-a.

#BiH