Članak

Kako je mogao propasti Čovićev Plan A kad nikad nije ni postojao?

Ako ćemo realno, ovo nije nikakav Plan B, već plan koji Dragan Čović i HDZ zastupaju već godinama i drže ga se kao svetog pisma.

Piše: Haris Ljevo

Dragan Čović prije desetak dana prvi put u javnost je plasirao termin Plan B, na koji on i njegova stranka namjeravaju preći u narednom periodu.

Da bi neko prešao na Plan B, prvo je potrebno da propadne ili ne uspije Plan A. Međutim, javnost nikada od Dragana Čovića nije mogla čuti šta je predstavljao Plan A.

Večernji list, u javnosti poznat kao poluslužbeni bilten HDZ-a, u srijedu je napokon objavio šta je predstavljao prvobitni plan.

Glavni urednik ovog lista Jozo Pavković pojasnio je da je Plan A predstavljao „inovativan pristup kampanji i izborima, prednost mladim ljudima na izbornim listama u odnosu na starije, poruke usmjerene prema EU i NATO-u, ekonomsku i socijalnu stabilnost, pravnu državu i druge teme“.

Uslov koji je trebao biti ispunjen kako bi HDZ krenuo u realizaciju ovog Plana A bio je Izborni zakon, odnosno izmjena zakona, valjda, po mjerilima HDZ-a.

Nakon što poslije dugotrajnih pregovora predstavnici drugih političkih stranaka u BiH nisu pristali na maksimalističke zahtjeve Dragana Čovića, on je odlučio aktivirati Plan B.

A kaže da ima i drugih planova. C, D, E...

Plan B, prema pisanju Pavkovića, podrazumijeva „šire koaliranje, veće povezivanje s Hrvatskom, zadržavanje starijih i iskusnijih osoba u politici, dok će primarne teme u izbornoj kampanji biti nacionalne“.

Ako ćemo realno, ovo nije nikakav Plan B, već plan koji Dragan Čović i HDZ zastupaju već godinama i drže ga se kao svetog pisma.

Nacionalno i samo nacionalno, a oni koje zanimaju ekonomska i socijalna pitanja odlaze u zemlje zapadne Evrope.

Pavković nas dalje uvjerava da će se HDZ vratiti Planu A kada uspješno provede Plan B.

Zahvaljujući dugogodišnjoj politici HDZ-a, na prostoru Hercegovine skoro da i nema mladih ljudi koji bi mogli provoditi Čovićev Plan A, čak i kada bi on zaista postojao i kada bi bilo volje za njim.

Prema tome, priča o Planu A očito služi isključivo kao posipanje pepelom.

#BiH