Članak

Iz VSTV-a odlučno odbacuju povezanost izbora glavnog tužioca i Tegeltijinog novog mandata

No, odugovlačenje u procesu izbora glavnog tužioca sve više baca sumnju na određene mahinacije iz VSTV-a, kako tvrde naši izvori. Priču da Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a namjerno prolongira te iz

SARAJEVO, (Patria) - Iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH još jednom su u odgovoru za novinsku agenciju Patria kazali da će konkursi za rukovodioce u pravosuđu, glavne tužioce, zamjenike glavnih tužilaca i predsjednike sudova u BiH, koji su ranije bili raspisani, biti poništeni i ponovo raspisani nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna Poslovnika o radu VSTV-a BiH, koji takvu odredbu predviđa u prijelaznim i završnim odredbama, odnosno 30 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH. 

No, odugovlačenje u procesu izbora glavnog tužioca sve više baca sumnju na određene mahinacije iz VSTV-a, kako tvrde naši izvori. Priču da Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a namjerno prolongira te izbor glavnog tužitelja uslovljava svojim reizborom iz VSTV-a odlučno odbacuju.

- Sve vrste špekulacija su potpuno neutemeljene, ne odgovaraju stvarnosti i nemamo ih namjeru dalje komentarisati – kazali su iz VSTV-a.

Inače, Tegeltiji mandat ističe u julu ove godine, pa upravo zbog toga dobri poznavaoci prilika sumnjaju da predsjednik VSTV-a usporava situaciju.

No, iz ove institucije kažu da su Izmjene Poslovnika, a koje je usvojio VSTV BiH na sjednici održanoj 11. maja 2018. godine, a u skladu sa Akcionim planom VSTV-a BiH za implementaciju preporuka Evropske komisije jedina prepreka na putu ka izboru glavnog tužioca.

- Za vrijeme procesa usaglašavanja Poslovnika koji se odnosi na imenovanja nisu provođene procedure imenovanja rukovodilaca kako bi se rukovodioci u pravosuđu izabrali prema Poslovniku koji je unaprijedio kriterije za izbor nosilaca pravosudnih funkcija i koji je usaglašen sa standardima EU, a sve u koordinaciji sa Evropskom komisijom – dodaju iz VSTV-a.

Od formiranja Tužilaštva BiH 2003. godine na čelu ove pravosudne institucije bila su tri glavna tužioca. Uz Gorana Salihovića ovu visoku pravosudnu funkciju obavljali su Marinko Jurčević i Milorad Barašin. Trenutno v.d. glavne tužiteljice već duže vrijeme obavlja Gordana Tadić, kojoj se u javnosti daju najviše šanse da i postane glavna tužiteljica.

Odlukom VSTV-a BiH, Tadić od 28.09.2016. godine obavlja funkciju vršiteljice dužnosti glavnog tužioca.

#BiH