Članak

Skopljaković: Strani ambasadori trebaju uvesti sankcije svima koji stoje na evropskom putu BiH

Predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković kazao je za novinsku agenciju Patria kako podržava reakciju stranih ambasada, koje su otvoreno prozvale prave krivce za zastoj BiH u provođenju potre

SARAJEVO, (Patria) - Ambasade pojedinih zemalja, OHR i OSCE izrazili su duboku zabrinutost kako ne postoji interes od stranaka HDZ BiH i SNSD-a za provođenje odluka Ustavnoga suda BiH o Zakonu o krivičnom postupku u BiH, te su ujedno identificirali pomagače i stvarne saučesnike u organiziranom kriminalu i korupciji.

Predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković kazao je za novinsku agenciju Patria kako podržava reakciju stranih ambasada, koje su otvoreno prozvale prave krivce za zastoj BiH u provođenju potrebnih reformi.

- Sjetimo se samo koliko je puta u posljednjih godinu dana izrečeno kako se moraju poštivati odluke Ustavnoga suda BiH, govorimo o izmjenama Izbornoga zakona, te se stekao dojam da su se napokon političari u BiH opredijelili za pravnu državu i da će se u buduće zalagati za provedbu svih odluka suda.

Na žalost, licemjerje je još jednom pokazalo svoje pravo lice kroz selektivno zagovaranje provedbe pojedinih odluka Ustavnoga suda onako kako vam u određenom trenutku odgovara – kaže Skopljaković.

Čelnici HDZ BiH i SNSD-a i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH direktno su odgovorni za moguće dalje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH, na štetu svih građana, izjava je veleposlanika i međunarodnih institucija u BiH, dodaje on.

Skopljaković je na kraju istakao kako očekuje od ambasadora stranih zemalja u BiH da konkretno djeluju i sankcionišu one snage koje koče evropski put BiH.

- Ovakva izjava treba sve nas u BiH da još dublje zabrine ako navedene institucije ostanu samo duboko zabrinute, bez konkretnih poteza i pokretanja mehanizama kako bi se uklonili svi oni koji stoje na euroatlantskom putu BiH, a sami su ih već identificirali.

Samo duboka zabrinutost neće riješiti ovaj problem, stoga pozivam sve ambasadore, ali i EU da uvedu sankcije svima koji stoje na euroatlantskom putu BiH – kazao je Skopljaković za NAP.

#BiH