Članak

Evropska komisija ne želi finansirati centar za migrante u Velikoj Kladuši

On je na press konferenciji kazao da je takva informacija došla iz Delegacije EU u Sarajevu. Smatra da se radi o tome da se migranti smjeste unutar BiH dalje od granica kako ne bi išli prema državama

SARAJEVO, (Patria) - Evropska komisija odbila je finansirati uspostavu centra za smještaj ilegalnih migranata kod Velike Kladuše u Bosni i Hercegovini, jer smatra kako je ta lokacija suviše blizu granice s Hrvatskom, odnosno EU, pa se strahuje kako bi to mogao biti poticaj migrantima da nastave put ka zapadnim državama EU-a, kazao je nakon sastanka Operativnog štaba za migracije ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.

On je na press konferenciji kazao da je takva informacija došla iz Delegacije EU u Sarajevu. Smatra da se radi o tome da se migranti smjeste unutar BiH dalje od granica kako ne bi išli prema državama EU. 

- Neće se praviti izbjeglički kampovi u Bosni i Hercegovini. Mi smo žrtva migrantske krize i trpimo njene posljedice - kazao je Mektić, dodajući kako se ne može dopustiti uspostava izbegličkih kampova u kojima bi migranti ostali "zaglavljeni" u Bosni i Hercegovini.

Smatra da bi to bilo pogubno za BiH. Smještaj migranata u Velikoj Kladuši za njega nije problem, a bh. vlasti već su donijele odluku da se izbjeglički centar osposobi u kasarni Ušivak kod Sarajeva i na području Unsko-sanskog kantona, odnosno u jednom od napuštenih pogona Agrokomerca kod Velike Kladuše upravo sredstvima iz EU fondova. 

Za sada će ih finansirati BiH koliko bude mogla. On je potvrdio da još uvijek nema zajedničkog rješenja na nivou Evrope kada je riječ o migrantskoj krizi. 

Ministar Mektić je naveo da je procjena da u BiH trenutno boravi 3.000 migranata, a od početka godine u zemlju ih je ušlo 7.128. Njih 662 podnijelo je zahtjev za azil, na osnovu sporazuma o readmisiji iz Hrvatske je primljeno 318 migranata, a 575 predato državama iz kojih su ušli u BiH. 

Najveći migracijski pritisak je trenutno na području Zvornika na granici sa Srbijom.

#BiH