Članak

Žarko Puhovski: Riješili smo se Tuđmana i Miloševića, ali i dalje nismo dobri Srbi i Hrvati

Profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu /u penziji/ Žarko Puhovski smatra da je Jugoslavija prestajala postojati onda kada se umjesto individualnih prava počelo govoriti o kolektivnim pravima naroda

BEOGRAD, (Patria) - Profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu /u penziji/ Žarko Puhovski smatra da je Jugoslavija prestajala postojati onda kada se umjesto individualnih prava počelo govoriti o kolektivnim pravima naroda u toj zemlji.

Na pitanje kada je vidio da Jugoslavija više ne postoji, Puhovski kaže da je to pitanje otvorio 1987. godine na promociji Matvejevićeve knjige o jugoslavenstvu pred oko 600 ljudi. 

„Rekao sam da imamo sistem u kojem postoje Hrvatice i Hrvati, Srpkinje i Srbi, ali da Jugoslavena nema, oni su grešaka u sistemu“, rekao je Puhovski u intervjuu za beogradski Nedeljnik, prenosi agencija Patria.  

„Jedna žena se digla i rekla: „Ja sam Jugoslovenka, vi fantazirate“. Rekao sam: Vi ste fizički Jugoslovenka, ali politički niste. 

Tada su postojala kolektivna prava, od Srba kao najvećih, do Roma, koji su imali prava kao nigdje u svijetu. Svi su imali kolektivna prava, ali pojedinačna su bila problem“, dodao je Puhovski.

Govoreći o Franji Tuđmanu i Slobodanu Miloševiću, bivšim predsjednicima Hrvatske i Srbije, Puhovski je rekao da je bilo stotine hiljada ljudi koji su bili gori od njih, ali da se to zaboravlja.

„Riješili smo se njih. Sad smo svi dobri Srbi i Hrvati. Nije istina. Oni su u niz navrata disciplinirali neke stvari. Neke nisu mogli, neke nisu htjeli – uglavnom nisu htjeli, ali stvar nije tako jednostavna da se svede na dvije osobe koliko god manipulacija bila velika“, rekao je, između ostalog, Puhovski.

#Region