Članak

Na Evropskim sportskim igrama dijaliziranih i transplantiranih pacijenata BiH osvojila osam medalja

Iako je želja bila osvojiti barem jednu medalju, već prvog dana natjecanja ekipa je u pikadu uzela tri medalje.

ITALIJA, (Patria) - Reprezentacija transplantiranih i dijaliziranih bolesnika BiH od 17. do 24. juna učestvovala je na 10. Evropskim sportskim igrama u Cagliariju gdje su osvojili osam medalja. Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika FBiH kazao je da su BiH predstavljala četiri pacijenta na največem okupljanju ove populacije pacijenta u Europi.

Iako je želja bila osvojiti barem jednu medalju, već prvog dana natjecanja ekipa je u pikadu uzela tri medalje.

- Sljedećih dana u boćanju i atletici uzeli smo još pet, tako da smo ukupno skupili 8 medalja što nas je svrstalo na 17. mjesto od ukupno 25 evropskih zemlja koje su sudjelovale na ovim igrama - kazao je Žuljević.

Ovi sportski susreti bili su prilika i da pacijenti među sobom razmijene iskustva i u oblasti zdravstva i odnosa prema dijaliznim i transplantiranim pacijentima.

- Ove igre su posvećene darivateljima organa i članovima njihovih obitelji, onima koji su nam darujući sebe, darovali nove živote. Nadamo se da će naš nastup na Europskim sportskim igrama transplantiranih i dijaliziranih doprinijeti da se poveća broj pacijenata koji će započeti sa bavljenjem sportom i sportskom rekreacijom sukladno njihovim mogućnostima, što je u konačnici jako važno za njihovo daljnje liječenje - navodi Žuljević. 

Naredne Evropske sportske igre zakazane su za 2020. godinu u Dablinu kada se očekuje veći broj učesnika iz BiH.   

#BiH