Članak

Prohić: Ljubićeva izjava nije nespretna, dio je strategije

“Na BiH se kontinuirano nasrče od susjeda, Zagreba i Beograda”, rekao je Prohić za televiziju N1, prenosi agencija Patria.

SARAJEVO, (Patria) - Psiholog i politički analitičar Ibrahim Prohić smatra da izjava zastupnika u Saboru Hrvatske Bože Ljubića nije nespretna izjava, već da se radi o strateškom opredjeljenju političke opcije kojoj pripada.

“Na BiH se kontinuirano nasrče od susjeda, Zagreba i Beograda”, rekao je Prohić za televiziju N1, prenosi agencija Patria.

Ustavni sud BiH naložio je izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnosi na popunu delegata u Domu naroda u FBiH. Političke partije SDP, DF, SBB, SDA i NS traže da iz svakog kantona u Domu naroda FBiH bude najmanje po jedan delegat iz sva tri naroda u BiH, dok HDZ traži da se predstavnici naroda biraju samo iz onih sredina u kojima su većina, što iz drugih stranaka ocjenjuju kao antieuropske vrijednosti i nove etničke podjele u zemlji. Ljubić prijeti da bi zakon SDP-a i drugih političkih partija, bude li usvojen, mogao dovesti do raspada BiH pa i sukoba. 

“Nažalost, ovo nije predizborna kampanja. Ovdje se radi o jednoj strategiji koja se provodi čitav niz godina”, ocijenio je Prohić. Istako je da je BiH društvo koje ne zna izvući pouke iz neposredne prošlosti, te da građani i danas žive kao u devedesetim. Smatra da se uplitanje Zagreba i Beograda u BiH događa stalno, te da je samo razlika u intenzitetu.

“Zašto je njima interesantna BiH? Odgovor je vrlo jednostavan. Obje države imaju vrlo neefikasne vlasti. Oni nisu u stanju da svoj sistem učine efikasnim i da bi to zamaskirali oni s vremene na vrijeme se bave BiH. Hrvatska predsjednica kazala je kako je strateški zadatak briga o Hrvatima u BiH. Što se ona na pravi način ne bavi Hrvatima u Hrvatskoj. U godinu dana izgube jednu županiji. BiH je moneta za potkusurivanje i tema koja uvijek diže tenzije”, rekao je dr. Prohić.

#BiH