Članak

SDS-ov prijedlog o smanjenju akciza ima velike izglede, očekuje se podrška i Zelenike

Za zakon će glasati kako sada stvari stoje SDS (4 glasa), SDP (3 glasa), DF (5 glasova), NB (3 glasa), Mješoviti klub poslanika (3 glasa), HDZ 1990 (1 glas).

SARAJEVO, (Patria) - Klub poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o akcizama po hitnom postupku.

Kako sada stvari stoje ovaj prijedlog mogao bi biti i prihvaćen 5. jula kada je zakazana sjednica Predstavničkog doma PSBiH.

Poslanici Aleksandra Pandurević, Mladen Bosić, Nenad Lalić i Momčilo Novaković očekuju da ih u njihovom prijedlogu podrže sve kolege koje su i prošli put bile protiv povećanja akciza, ali i oni koji su u međuvremenu shvatili da građani ne mogu izdržati nova poskupljenja.

Poslanici SDS-a u Državnom parlamentu očekuju podršku i od Diane Zelenike (HDZ 1990), koja je ranije podržala povećanje akciza.

Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama stavio bi se van snage zakon kojim su u decembru prošle godine putarine povećane za 15 feninga plus PDV, što znači da bi cijene goriva u BiH po litru bile smanjene za 18 feninga ili u prosjeku 10 KM po rezervoaru.

Iz opozicije ističu da sadašnje smanjenje cijene goriva od pet feninga po litri je samo "kozmetičko i predizborno".

Da bi se SDS-ov Prijedlog Zakona usvojio, potrebna su 22 glasa, ako bude glasano u punom kapacitetu. Ta stranka za sada ima sigurnih 19 glasova, s tim da je nepoznato kako će glasati iz Kluba poslanika Demokratskog narodnog saveza. Tamo su dojučerašnji članovi SDS-a koji nisu podržali povećanje akciza, ali tada su bili dio SDS-a i Saveza za promjene. Nije isključeno niti da poslanici iz Saveza za bolju budućnost daju podršku, što bi u konačnici bilo dovoljno da zakon bude usvojen, uprkos tome što Klubovi SDA, HDZ-a i SNSD-a se protive ovom zahtjevu.

Kako sada stvari stoje, za zakon će glasati: SDS (4 glasa), SDP (3 glasa), DF (5 glasova), NB (3 glasa), Mješoviti klub poslanika (3 glasa), HDZ 1990 (1 glas).

#BiH