Članak

Parlament Makedonije danas raspisuje referendum o imenu države

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da očekuje uspješan referendum na kojem će građani u velikoj većini donijeti još jednu mudru, zrelu i progresivnu odluku koja će potvrditi put Makedonije u E

SKOPLJE, (Patria) - Parlament Makedonije će danas  raspisati referendum o imenu države, koji će, najvjerovatnije, biti održan 30. septembra.

Vladajuća SDSM ostaje pri stavu da pitanje treba da glasi: “Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora sa Grčkom o imenu?”, dok najveća opoziciona partija VMRO DPME ističe da pitanje mora da bude “jasno i koncizno i da ima jedno značenje”, ali zvanično ne daje primjer kao bi ti izgledalo.

Premijer Makedonije Zoran Zaev  izjavio je da očekuje uspješan referendum na kojem će građani u velikoj većini donijeti još jednu mudru, zrelu i progresivnu odluku koja će potvrditi put Makedonije u EU i NATO.

Uspješan referendum o Dogovoru sa Grčkom i promjena imena države u Sjeverna Makedonija (do kraja ove godine) uslov je za makedonske integracije u EU i NATO, prenosi BHRT.

#Region