Članak

Ko su članovi Komisije koji usaglašavaju Borački zakon

Zajednička komisiji Federalnog parlametna za usaglašavanje različito usvojenih tekstova usaglašava Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

SARAJEVO, (Patria) - Zajednička komisija Federalnog parlamenta za usaglašavanje danas usaglašava tekstove Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica koji su usvojeni u oba doma Parlamenta FBiH u različitim tekstovima. 

Prošle sedmice Dom naroda FBiH usvojio je Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u različitom tekstu od onog koji je ranije usvojen u Zastupničkom domu. Komsija ima zadatak da usaglasi ova dva teksta Zakona. Na sjednici Zastupničkog doma Vlada FBiH je prihvatila 11 amandmana zastupnika, koji su postali dio Prijedloga zakona. Dodatnih 19 amandmana Vlada FBiH nije prihvatila ali su glasovima zastupnika usvojeni naknadno. S druge strane, Dom naroda je na zadnjoj sjednici podržao Prijedlog zakona i još četiri amandmana. Nakon sjednice Komisije bit će poznat finalan izgled Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Nakon Komisije, Zakon treba ići na dodatna potvrđivanja u Predstavnički i Dom naroda Parlament FBiH. Stupit će na snagu nakon objavljivanja u Službenom listu.

Zajednička komisija Federalnog parlametna sastoji se od po pet zastupnika iz Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i pet delegata iz Doma naroda istog parlamenta. Za period od 2014. do 2018. Zajedničku Komisiju za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlament FBiH iz Predstavničkog doma čini: Dario Knezović (HDZ BiH), Salmir Kaplan (SDA), Nasir Beganović (SBB), Davor Vuletić (DF), Mira Ljubijankić (SDP BiH). Iz Doma naroda to su: Jasenko Tufekčić (SDA), Tomislav Martinović (HDZ BiH), Almedin Aliefendić (SDA), Josip Mioč (HDZ BiH), Predrag Kojović (NS). Predsjednik te komsije je Knezović, a Tufekčić zamjenik.

Na sjednicu Komisije došli su i predstavnici boraca. Stotine bivših pripadnika Armije RBiH i HVO-a traže borački zakon, koji, između ostalog, treba tretirati tri ključne stvari, a to je novčana naknada za demobilisane borce koji nemaju zaposlenje ili penziju, ukidanje finansiranja iz budžeta nešto više od 1.600 boračkih udruženja u FBiH, kao i javnu objavu spiska/registra onih koji primaju bilo kakvu naknadu na ime boračkih naknada. Federacija godišnje izdvaja oko 570 miliona KM za boračku populaciju. Demobilisani borci smatraju da većina novca ode u ruke onih koji nisu bili učesnici rata, te da je veliki broj pravih boraca koji danas nemaju nikakvu pomoć od države.

#BiH