Članak

Tufekčić: Ako danas ne usaglasimo Zakon, molim borce da ne idu u blokade, jer to nije rješenje

Zajednička komisiji Federalnog parlametna za usaglašavanje različito usvojenih tekstova usaglašava Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

(Patria) - Zajednička komisija Federalnog parlamenta za usaglašavanje različito usvojenih tekstova usaglašava Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Prošle sedmice Dom naroda FBiH usvojio je Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u različitom tekstu od onog koji je ranije usvojen u Zastupničkom domu. Komsija ima zadatak da usaglasi ova dva teksta Zakona, kako bi on mogao biti objavljen i u Službenom listu.

Obraćajući se članovima Komisije i predstavnicima boraca zamjenik predsjednika Komisije Jasenko Tufekčić rekao je da su danas potrebni razgovori koji će voditi ka rješavanju problema, te da se treba odmaknuti od politizacije ove teme.

„Ne možemo mi stvarati obaveze drugima, jer ćemo završiti na sudu“, rekao je Tufekčić, tvrdeći da dodatan teret boračkih naknada ne mogu podnijeti općine i kantoni, kako je predviđeno nekim od predloženih amandmana.

„Ako se ne dogovorimo danas, molim da i predstavnici boraca shvate da blokadama neće postići ništa“, rekao je Tufekčić, javlja agencija Patria.

Članovi Komisije tražili su odgovor zašto ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević danas nije na sjednici Komisije, na šta je Tufekčić kazao da su tu predstavnici Ministarstva, te da će raspravu o svim pitanjima otvoriti nakon što mediji napuste sjednicu. Tufekčić nije mogao objasniti novinarima zašto je ta sjednica zatvorena, ako Poslovnik definiše da je rad tijela Parlamenta FBiH otvoren za javnost. Novinari nisu ostali u sali ni nakon što su to insistirali neki članovi Komisije kao i predstavnici boraca.

#BiH