Članak

Skopljaković kritizirao Čovića i Izetbegovića

Predsjedik HDZ BiH Dragan Čović djeluje dosta pogubljeno i sve više pokazuje da je odustao od maksimalističkih ciljeva oko Izbornog zakona

(Patria) - Predsjedik HDZ BiH Dragan Čović djeluje dosta pogubljeno i sve više pokazuje da je odustao od maksimalističkih ciljeva oko Izbornog zakona i prijetnji nekakvim planom „B“, poručio je to predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković, dovodeći to u kontekst sa pritiskom hrvatske javnosti na Čovića, kao i izolaciju predsjednika HDZ-a BiH od strane međunarodne zajednice.

Američa Ambasada u BiH kao i OHR ocijenili su nedavno da je HDZ BiH, uz SNSD glavni krivac jer Bosna i Hercegovina još nije dobila novi Krivični zakon, što bi se moglo odraziti na dodatno uvećanje kriminala na prostro cijele BiH.

„Bio bih krajnje maliciozan i sebičan kada bi se naslađivao Čoviću i njegovim samozvanim pravnim ekspertima koji su povukli niz nelogičnih i veoma štetnih koraka oko izmjena Izbornog zakona. Ali, u pitanju je viši nacionalni, pa i državni interes, i bio bih doista iskreno zadovoljan ako je vođa HDZ BiH preispitao svoju savjest, uvidio i priznao pogreške i odlučio napraviti zaokret. Poruka sa Kupresa da će vlast biti formirana nakon izbora i da HDZ BiH samo traži legitimni izbor hrvatskih predstavnika je iznenađujuće drugačija od svih onih silnih ultimatuma i prijetnji blokadama i pričuvnim planovima. Naravno, pitanje je sada kako izaći iz gliba u koji je nesmotreno zapao“, rekao je Skopljaković u pisanoj izjavi za medije, prenosi agencija Patria.

Skopljaković smatra da je HDZ BiH pravi bijes izazvao, kako je rekao, „famoznim antieuropskim i diskriminirajućim prijedlogom Izbornoga zakona, a kasnije i zahtijevam da se ukine ustavna odredba o izboru najmanje po jednoga izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.“

„To je bio okidač da Dragan Čović i njegov HDZ BiH budu proglašeni glavnim remetilačkim faktorom što je imalo za posljedicu da zapadne zemlje proglase Čovića nepoželjnim partnerom i produženom rukom interesa države koja se nalazi daleko od BiH u smjeru istoka. Ipak, mogući nagli zaokret i dozivanje tzv. 'naknadnoj pameti' ne znači i izbjegavanje političke kazne. Uvjeren sam naime, da su Hrvati prepoznali navedene sulude poteze kao i pogrešni smjer koji je kontra europske obitelji i da će to žestoko i bez kompleksa kazniti na oktobarskim izborima“ , navodi se u saopćenju iz Hrvatske stranke BiH.

Skopljaković je kritizirao i predsjednika SDA i člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića zbog kritiziranja Hrvatske u slučaju gradnje Pelješkog mosta. On je rekao da u slučaju tužbe BiH protiv Hrvatske, te u slučaju negativnog odgovora po BiH, Izetbegović treba na sebe preuzeti troškove takvih skupih sudskih procesa.

#BiH