Članak

Rizično finansiranje boraca iz kladionica, neke imaju dugovanja za porez i ograničene licence

Prema podacima Federalnog ministarstva finansija, od 13 kladionica, koliko ih posluje na području Federacije, 11 kladionica imaju dozvolu za rad od šest do 24 naredna mjeseca.

(Patria) - Iz SDA poručuju kako će se novi borački dodaci u Federaciji BiH finansirati iz dodatnih poreza na kladionice. Da bi se to ostvarilo, da bi borci dobili svoja prava, poručuju iz SDA, potrebne su izmjene Federalnog Zakona o igrama na sreću, koji znači veće i obuhvatnije poreze na tu vrstu djelatnosti. 
 
S druge strane, priređivači igara optužuju SDA za kontradiktornost i pokušaj rješavanja jednog problema stvaranjem drugog. 

Igre na sreću su nestabilna djelatnost, koja ne može garantirati kontinuitet u punjenju budžeta. Prema podacima Federalnog ministarstva finansija, od 13 kladionica koliko ih posluje na području Federacije, 11 kladionica imaju dozvolu za rad od šest do 24 naredna mjeseca. Dvije kladionice imaju dozvolu od po tri mjeseca, zbog dugovanja po osnovu poreza. Niko nije siguran kakva je sudbina kladionica nakon što im isteknu licence.

Priređivači igara jučer su demobilisanim borcima uputili otvoreno pismo u kojem navode da su, kako ističu, "demobilisani borci predmet nove prevare od strane SDA.“ 

„... Stranke koja u zadnje četiri godine svoje djelovanje temelji na pustim obećanjima, dok pojedinci iz njihovih redova pune džepove prodajom radnih mjesta u javnim poduzećima“. U istom pismu se navodi da su priređivači igara spremni pomoći boračkoj populaciji, ali da model oporezivanja koji želi usvojiti SDA znači gušenje domaćih kladionica, što automatski znači i ostavljanje boračke populacije bez boračkih dodataka, ako bi se ta populacija oslonila isključivo na finansiranje iz kladionica.

Priređivači igara ranije su saopćili da SDA pod plaštom finansiranja demobilisanih boraca želi opteretiti i zatvoriti kladionice u Federaciji BiH, ali da to ne znači da bi igre na sreću bile potisnute iz Federacije. Naprotiv, djelatnost bi, smatraju, bila samo potisnuta na sivo tržište i u ruke stranih kladionica koje posluju u ovom dijelu Bosne i Heregovine.

#Biznis