Članak

Mušić za četvrtak zakazao Kolegij, očekuje se razmatranje i usaglašenog teksta Zakona o borcima

Podsjećamo, Zajednička komisija Federalnog parlamenta jučer je usaglasila tekst Zakona o pravima boraca koji je u različitim tekstovima usvojen u oba doma Parlamenta. Nakon usaglašavanja procedura nal

SARAJEVO, (Patria) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić zakazao je sjednicu Kolegija tog doma za četvrtak, 2. avgusta. Na dnevnom redu je razmatranje pristiglih materijala i dogovor oko održavanja vanredne sjednice PD PFBiH. Očekuje se da će biti razmatran i usaglašeni tekst Zakona o pravima boraca. 

Zajednička komisija Federalnog parlamenta jučer je usaglasila tekst Zakona o pravima boraca koji je ranije u različitim tekstovima usvojen u oba doma Parlamenta. Nakon usaglašavanja teksta Prijedloga Boračkog zakona procedura nalaže da prijedlog tog zakona ponovo ide na usvajanje u Federalni parlament. 

Mahir Mešalić, zastupnik DF-a u PD PF BiH kazao je Patriji da očekuje da se na sjednici Kolegija nađe i usaglašeni tekst Zakon.

Demobilisani borci jučer su se okupili pred zgradom Federalnog parlameta gdje su pratili rad Komisije. Novi Borački zakon osigurava novčanu naknadu za demobilisane borce koji nemaju zaposlenje ili penziju. Zakon predviđa i ukidanje finansiranja boračkih uduruženja u FBiH, kojih ima oko 1.600 kao i javnu objavu registra osoba koje primaju boračke naknade. Federacija godišnje izdvaja oko 570 miliona KM za boračku populaciju, ali većina od tog novca završi na krivim adresama. Zakon bi trebao stupiti na snagu od januara 2019. godine.  

#BiH