Članak

Na 47. zasjedanju CIGRE bh. stručnjaci predstavili referat o TE Kakanj

Fokus je u utorak bio na Cigrinoj studiji izvodljivosti o globalnim električnim mrežama čiji je razvoj u posljednje vrijeme ubrzan.

PARIZ, (Patria) - Na 47. zasjedanju Međunarodnog komiteta za velike električne sisteme CIGRE učestvuje i delegacija iz BiH koju predvodi Edhem Bičakčić, predsjednik nacionalnog komiteta CIGRE. Na najvećem stručnom skupu iz ove oblasti u 2018. godini koje je počelo 25. avgusta učestvuje 3.200 delegata i 6.600 posjetilaca.

Za govornicama 47. zasjedanja Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE u Parizu i 16 njegovih studijskih komiteta smjenjuju se autori stručnih referata u kojima se sveobuhvatno sagledava aktuelno stanje i budućnost proizvodnje, prenosa, distribucije i potrošnje električne energije. Na komitetu koji se bavi visokonaponskom opremom prezentiran je i referat grupe autora iz Bosne i Hercegovine o primjeni savremenih tehnoloških rješenja u povećanju pouzdanosti rada Termoelektrane Kakanj. Autori su A. Lujnović, S. Čaršimanović, M. Veledar, Z. Bajramović i A. Mujezinović.

Iz bosanskohercegovačke delegacije saopšteno je da su prisutni u sali pokazali veliko interesovanje za ovo izlaganje i postavili niz pitanja na koja su odgovorili. Na skupu u Parizu prezentira se rekordan broj referata njih 550, a interesovanje privlače i rasprave na posebnim sesijama (tutorijali).

Fokus je u utorak bio na Cigrinoj studiji izvodljivosti o globalnim električnim mrežama čiji je razvoj u posljednje vrijeme ubrzan. Slično je bilo i na tematskoj raspravi o interakciji između korisnika (potrošača) i proizvođača upriličenoj u najvećem amfiteatru Kongresne palate na kojoj je uvodničar bio Mark Waldron (UK), predsjedavajući Tehničkog komiteta. Rečeno je da su energetski sisitemi širom svijeta u prelaznoj fazi. Promjenljivi obnovljivi izvori postaju glavni izvori ove energije u mnogim energetskim sisitemima. Veliki dio tih proizvodnih postrojenja povezan je na distributivne mreže što stvara nove izazove za energetsku industriju.

To je i razlog što se CIGRE fokusira na cijeli lanac vrijednosti u elektroenergetskom sistemu. Za očekivati je jaču saradnju između distributivnih i prenosnih operatera kako bi bila osigurana stabilna i pouzdana opskrba električnom energijom koja zadovoljava potrebe potrošača. Do kraja zasjedanja (31. avgusta) bit će još tema sa promišljanjem o dolazećim vremenima i novim rješenjima poput one o budućim vjetroelektranama u Sjevernom moru; finansiranju održivog sektora električne energije i druge.

#BiH