Članak

Zvizdić: Samo DKPT može biti kontakt tačka sa EUROPOL-om

Zvizdić je kazao da ne očekuje da će sporazum biti prekinut, te da je BiH do sada bila dobar partner i Interpolu i Europolu.

SARAJEVO, (Patria) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je novinarima kazao da ne vjeruje da će doći do prekida sporazuma sa EUROPOL-om iako je na to upozoreno iz Delegacije EU i misija ambasada zemalja članica EU. Ukoliko bi se to dogodilo, BiH bi bila prva zemlja s kojom je prekinuta ova značajna saradnja.

- Protivljenje MUP RS bio je glavni razlog da se to pitanje od marta odgađa iako je bilo jasno utvrđeno da kontakt tačka treba biti tamo (DKPT op.a.) gdje postoji uvjeti, gdje postoji dobra praksa, profesionalci i gdje je jedino logično da bude ta tačna, a to je DKPT BiH, a ne nikako bilo koji kantonalni ili entitetski MUP. Mi ćemo na tome insistirati, to pitanje još uvijek nije bilo na Vijeću ministara BiH, ali budite sigurni da osim ove logične postavke nijedna druga na Vijeću ministara neće biti prihvaćena niti će bilo koji drugi niži nivo osim te državne agencije biti kontakt tačka niti za Interpol niti za Europol - kazao je Zvizdić tokom posjete Direkciji za koordinaciju policijskih tijela. 

Zvizdić je kazao da ne očekuje da će sporazum biti prekinut, te da je BiH do sada bila dobar partner i Interpolu i Europolu.

- U zadnje tri godine jako smo dobar partner u pitanjima borbe protiv terorizma, pitanjima sigurnosti. U zadnje tri godine nijedan bh. državljanin nije otišao na strana ratišta, naše agencije rade dobro svoj posao i jako dobro razmjenjujemo informacije i sa Interpolom i Europolom i jednako smo važni jedni drugima. Reagirat ćemo vrlo brzo i odrediti kontakt tačku - kazao je Zvizdić. 

#BiH