Članak

Tufekčić najavio nastavak sjednice Doma naroda bez delegata HDZ-a

Sudbina Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine još uvijek je neizvjesna. Delegati HDZ-a kao i predsjedavajuća Doma Lidija Bradara ne prisustvo

SARAJEVO, (Patria) – Sudbina Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine još uvijek je neizvjesna. Delegati HDZ-a kao i predsjedavajuća Doma Lidija Bradara ne prisustvoju sjednici.

Dopredsjedavajući doma Jasenko Tufekčić najavio je da će nastaviti sa sjednicom, ukoliko se Bradara i HDZ-ovi delegati uskoro ne pojave u sali Paralmenta, jer mu to, rekao je, nalaže Poslovnik o radu.

Ranije je odbijeno uvrštavanje u dnevni red Zakona o izbornim jedinicama u FBiH, nakon što je dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Drago Puzigaća ocijenio da je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama destruktivan po vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda. Danas su delegati ponovo pokušali raspavljati o tom Zakonu, ali delegati iz HDZ-a opstruiraju sjednicu.

Predlagači Zakona o izbornim jedinicama u FBiH su poslanički klubovi u Predstavničkom domu SDA, SBB-a, DF-a, SDP-a i delegat u Domu naroda Predrag Kojović. Oni tvrde da će zakon, bude li konačno usvojen, otkloniti blokade u konstituiranju federalnog Doma naroda. Prema tom Zakonu, u Domu naroda Parlamenta FBiH svaki od tri konstitutivna naroda u FBiH treba da ima najmanje po jednog delegata u Domu naroda iz svakog od deset kantona. HDZ, s druge strane, smatra da u tom domu narodi ne trebaju imati predstavnike iz svih kantona, već samo iz onih u kojim su većina, ili u kojima barem ima značajan broj tog naroda. Takav HDZ-ov prijedlog druge stranke ocjenjuju kao diskriminatoran.

#BiH