Članak

Nova pauza u Domu naroda, i dalje neizvjesna sudbina Zakona o Izbornim jedinicama

„Zasjeda Klub Hrvata, i to je razlog zbog čega nismo na sjednici“, rekla je Bradara pravdajući svoje odsustvo i izostanak sa sjednice drugih deegata iz Doma naroda

(Patria) - Nakon što je dopredsjedavajući Doma naroda Paralmenta FBiH nastavio vanrednu sjednicu Doma bez delegata iz HDZ-a, na sjednici se pojavila predsjedavajuća Doma Lidija Bradara. Optužila je Klub Bošnjaka da nije uredu da se sjednica nastavlja bez njih.

„Zasjeda Klub Hrvata, i to je razlog zbog čega nismo na sjednici“, rekla je Bradara pravdajući svoje odsustvo i izostanak sa sjednice drugih delegata iz Doma naroda.

„Dali ste pauzu od 15 minuta, ali vas nije bilo više od dva sata“. Trebali ste reći da vam treba više vremena, i mi bismo to poštovali“, odgovorio je Predrag Kojović, delegat iz Kluba Srba.

Sudbina Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine još uvijek je neizvjesna. Predsjedavajuća Bradara dala je novu pauzu od pola sata.

Ranije je odbijeno uvrštavanje u dnevni red tog Zakona, nakon što je dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Drago Puzigaća ocijenio da je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama destruktivan po vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda. Danas su delegati ponovo pokušali raspavljati o tom Zakonu, ali delegati iz HDZ-a opstruiraju sjednicu.

Predlagači Zakona o izbornim jedinicama u FBiH su poslanički klubovi u Predstavničkom domu SDA, SBB-a, DF-a, SDP-a i delegat u Domu naroda Predrag Kojović. Oni tvrde da će zakon, bude li konačno usvojen, otkloniti blokade u konstituiranju federalnog Doma naroda. Prema tom Zakonu, u Domu naroda Parlamenta FBiH svaki od tri konstitutivna naroda u FBiH treba da ima najmanje po jednog delegata u Domu naroda iz svakog od deset kantona. HDZ, s druge strane, smatra da u tom domu narodi ne trebaju imati predstavnike iz svih kantona, već samo iz onih u kojim su većina, ili u kojima barem ima značajan broj tog naroda. Takav HDZ-ov prijedlog druge stranke ocjenjuju kao diskriminatoran.

Delegat Aner Žuljević rekao je da Zako o izbornim jedinicama treba ići na Ustavni sud BiH koji treba odlučiti da li taj zakon ugrožava vitalni nacionani interes, ali da HDZ blokira tu proceduru.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko Zakon na koncu ne bude usvojen, te da li će biti moguće implementirati izborne rezultate, Žuljević je rekao da implementaciju izbornih rezultata na koncu moraju osigurati OSCE, OHR i CIK.

#BiH