Članak

Dva tumačenja o Zakonu o izbornim jedinicama

Takav prijedog podržalo je 29 delegata; Kluba Bošnjaka, sedam delegata iz Kluba Srba, dva delegata iz reda Hrvata i delegati iz Kluba Ostalih.

SARAJEVO, (Patria) – Delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH izglasali su većinom glasova u četvrtak poslije podne da Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ide na ocjenu u Vijeće za vitalni nacionalni interes Ustavnog suda FBiH.

Takav prijedog podržalo je 29 delegata; Kluba Bošnjaka, sedam delegata iz Kluba Srba, dva delegata iz Kluba Hrvata i delegati iz Kluba Ostalih.

Ovkvoj odluci prethodno su se usprotivili delegati iz HDZ-a.

„Zakon je pao“, tvrdi Klub Hrvata.

„Sjednica je zaključena“, izjavila je predsjedavajuća Doma Lidija Bradara, nakon čega je napustila sjednicu Doma naroda zajedno sa ostalim delegatima iz HDZ-a. Sjednicu je nastavio dopredsjedavajući Doma Jasenko Tufekčić.

Predlagači Zakona o izbornim jedinicama u FBiH su poslanički klubovi u Predstavničkom domu SDA, SBB-a, DF-a, SDP-a i delegat u Domu naroda Kojović. Oni tvrde da će zakon, bude li konačno usvojen, otkloniti blokade u konstituiranju federalnog Doma naroda. Prema tom zakonu, u Domu naroda Parlamenta FBiH svaki od tri konstitutivna naroda u FBiH treba da ima najmanje po jednog delegata u Domu naroda iz svakog od deset kantona. HDZ, s druge strane, smatra da u tom domu narodi ne trebaju imati predstavnike iz svih kantona, već samo iz onih u kojim su većina, ili u kojima barem ima značajan broj tog naroda. Takav HDZ-ov prijedlog druge stranke ocjenjuju kao diskriminatoran.

 

#BiH