Članak

Macron sa svojom partijom kreće u kampanju za osvajanje Evropskog parlamenta

Macron je u prošlosti izrazio protivljenje prema instituciji vodećeg kandidata (Spitzenkandidat), koga panevropske partije i pokreti ističu kao svog kandidata za Predsjednika Evropske komisije.

BRISEL, (Patria) - Partija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, „Republika u pokretu“ u subotu 29. septembra pokrenut će evropsku kampanju za izbore za Evropski parlament 2019. godine, a prva stanica biće Berlin, prenosi EURACTIV.

Moto okupljanja u prijestonici Njemačke jasno oslikava poziciju koju je Macron sebi dodijelio u ovoj kampanji: Za progresivnu Evropu, protiv nacionalizma (Für ein progressives Europa gegen den Nationalismus).

Izbori za deveti saziv Evropskog parlamenta održat će se krajem maja 2019. godine, a Macron se za sada ističe kao predvodnik opcije za jaču i ujedinjeniju Evropsku uniju (ili bar njeno jezgro).

Ova uloga francuskog predsjednika dodatno je potcrtana slabljenjem položaja njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je ove sedmice doživela još jedan poraz, kada je poslanička grupa Hrišćansko-demokratske unije u Bundestagu za svog šefa izabrala protivkandidata bliskom saradniku Merkelove.

Macron je u prošlosti izrazio protivljenje prema instituciji vodećeg kandidata (Spitzenkandidat), koga panevropske partije i pokreti ističu kao svog kandidata za Predsjednika Evropske komisije.

Uz slabljenje uticaja Evropske narodne partije, a posebno Socijalista i demokrata, može se očekivati značajno drugačiji sastav parlamenta, kao i izabrane komisije, zaključuje EURACTIV.

#Svijet