Članak

Zaustaviti uplitanje politike u rad Ljekarske komore

Ljekarska Komora KS mora postati apolitična strukovna oganizacija i biti partner organima vlasti te učestvovati u kreiranju zdravstvenog sistema. Sve ostale insinuacije odbijamo - navodi se u saopćenj

SARAJEVO, (Patria) - Delegati Skupštine Ljekarske komore iz svih zdravstvenih ustanova KS koji su se izjasnili za princip tajnog glasanja za izbor rukovodstva Ljekarske komore, uputili su danas saopćenje za javnost u cilju objektivnog informisanja javnosti povodom prekida rada Redovne Izborne Skupštine Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

- Odgovorno izjavljujemo da je jedini razlog prekida Izborne Skupštine bio princip glasanja. Delegati Skupštine Ljekarske komore Kantona Sarajevo nisu dozvolili da se 12 dana prije Općih izbora u BiH na ljekarski kor vrši politički pritisak, a koji bi bio izvršen principom javnog glasanja i koji su zagovarali čelnici KCUS-a.

Na Općim izborima u BiH 7.000 kandidata biramo tajnim glasanjem i nema nikakvog razloga da izbor za pozicije i organe u Ljekarskoj komori nema isti princip tj. onako kako je regulisano aktima Komore, Statutom i Pravilnikom o izboru tijela Komore.

Ljekarska Komora KS mora postati apolitična strukovna oganizacija i biti partner organima vlasti te učestvovati u kreiranju zdravstvenog sistema. Sve ostale insinuacije odbijamo - navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, na sjednici koja je prekinuta nakog glasanja 37 delegata se izjasnilo za princip tajnog glasanja, dok je 21 delegat bio za javno glasanje. Nakon toga, većina delegata sa KCUS-a napustila je salu, te više nije bilo kvoruma za nastavak sjednice. Prema Statutu, na čelu Ljekarske komore ostaje dr. Raho Spahović u periodu od 60 dana, nakon čega će biti održana Izborna Skupština. 

Kandidati za čelnika Ljekarske komore KS su prof.dr. Ismet Gavrankapetanović (Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš") i dr. Zaim Jatić (JU Domovi zdravlja). 

#BiH