Članak

Erdogan stigao u službenu posjetu Njemačkoj

Erdogan će posjetu završiti u Kelnu, gde službeno otvara novu džamiju koju je izgradila grupa povezana sa Turskom.

BERLIN, (Patria) - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan stigao je u posjetu Njemačkoj koja ima za cilj da smanji napetosti između dva NATO saveznika u periodu kada turski ekonomski problemi uzrokuju sve veću zabrinutost i kada je Evropi potrebna podrška Ankare u smanjenju priliva migranata, javlja Radio Slobodna Evropa.

Svjetski mediji podsjećaju na razloge zaoštravanja odnosa između ali navode i razloge koji bi mogli dovesti do njihovog eventualnog poboljšanja, dok međunarodne organizacije traže da pokrene pitanje kršenja ljudskih prava u Turskoj.

Putovanje turskog predsednika je njegova prva formalna državna posjeta Njemačkoj, koja je dom za više od tri miliona ljudi turskog porekla. Međutim, sve autoritarniji turski čelnik izaziva nepoverenje širom političkog spektra u Njemačkoj, koja je posljednjih godina imala problematične odnose s Ankarom, Associated press.

Situacija je eskalirala do te mjere da je Erdogan nazvao njemačke vodeće stranke "neprijateljima Turske" i optužio zvaničnike u Berlinu da se ponašaju kao nacisti.

Istovremeno, dvije zemlje prepoznaju zajedničke strateške interese, a dvoje lidera pokazali su spremnost da zakopaju ratne sjekire uoči posjete koja traje do subote", očekuje AP.

Erdogan će posjetu završiti u Kelnu, gde službeno otvara novu džamiju koju je izgradila grupa povezana sa Turskom.

Demonstracije protiv turskog predsjednika očekuju se kako u Berlinu tako i u Kelnu, a Amnesty International je pozvao Merkel da iskoristi sastanke s Erdoganom kako bi se riješila "dramatična situacija s ljudskim pravima" u Turskoj.

#Svijet