Članak

Dupli standardi za sarajevske ljekare

Dr. Zaim Jatić kandidat je za predsjednika Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Uživa nezvaničnu podršku direktorice KCUS-a dr. Izetbegović

Piše A. Aljović

Grupa profesora sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu isključena je prije nekoliko mjeseci iz nastavnog procesa tog fakulteta. Takvu odluku menadžment Fakulteta pravdao je, između ostalog, činjenicom da su ti profesori prekinuli radni angažman na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, koji je naučno-nastavna baza Fakulteta. Iz nastave su isključeni profesori: Ismet Gavrankapetanović, Rusmir Mesihović, Faris Gavrankapetanović, nastavnici u zvanju vanredni profesor i docent Reuf Karabeg, Mirsad Kacila, Sanko Pandur, Adnan Hadžimuratović, Zelija Velija-Ašimi, Naser Nabil i još neki drugi.

Ti ljekari mjesecima kasnije pokušavaju dokazati da su njihovi otkazi na Fakultetu neutemeljeni i diskriminatorni. Na Fakultetu rade i drugi nastavnici koji nisu uposlenici KCUS-a, a kojima ugovori sa Fakultetom nisu prekinuti do danas. Zbog toga skreću pažnju na duple standarde. Ističu da jedna pravila važe za ljekare koji se protive politici koju provodi direktorica KCUS-a dr. Sebija Izetbegović, dok drugi standardi važe za njene istomišljenike. Pokazalo se to i prilikom masovnih otkaza sa KCUS-a i imenovanja novih šefova klinika.

Patriji je pokazan na uvid ugovor između doc. dr. Zaima Jatića i Medicinskog fakulteta. Jatić je nastavnik na Katedri za porodičnu medicinu, iako je uposlenik Domova zdravlja Kantona Sarajevo, a ne KCUS-a?! Uz to, dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga je dr. Jatiću 19. septembra odobrila angažman i na Medicinskom fakultetu u Foči. U odluci se navodi: „Saglasnost za angažman iz stava 1 ove odluke imenovanom se daje za učešće u nastavnom procesu za predmete „Porodična medicina“ i „Klinička praksa 2“, studijski program Medicina, koji se izvodi na Medicinskom fakultetu u Foči Univerziteta u Istočnom Sarajevu u akademskoj 2018/2019. godini.“

Dr. Zaim Jatić kandidat je za predsjednika Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Uživa nezvaničnu podršku direktorice KCUS-a dr. Izetbegović. Bude li Jatić izabran na čelo Komore, postoji objektivna mogućnost da dr. Izetbegović uz KCUS i Medicinski fakultet ponovo dobije snažan politički utjecaj i na Komoru kao što je bio slučaj i sa aktuelnim rukovodstvom. O tom utjecaju ranije je pisao i Transparency International u „Analizi slučaja zarobljene države u zdravstvenom sektoru Kantona Sarajevo“.

„Zdravstvo se od takvih mora spasiti“, izjavio je dugogodišnji predsjednik Upravnog odbora Ljekarske komore, dr. Dragan Stevanović, uoči nedavne sjednice Skupštine Komore, koja je prekinuta i odgođena za kraj novembra.

Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu nedavno je također uočio nezakonitosti kod raskidanja ugovora između Fakulteta i grupe nepodobnih profesora. Upravni odbor je većinom glasova ocijenio da je prekid radnog odnosa profesoru Gavrankapetanoviću neosnovan, te naložio njegovo vraćanje na Medicinski fakultet. Drugi profesori također su zatražili preispitivanje njihovih otkaza.

#BiH