Članak

Kamerni mješoviti hor 'Lola' iz Sarajeva osvojio Grand Prix u Beogradu

Kamerni mješoviti hor „Lola“ na festivalu se takmičio u dvije kategorije – duhovna i svjetovna muzika. Festival se održava od 28. do 30. septembra, a hor iz Sarajeva se takmičio 28. septembra u Domu o

BEOGRAD, (Patria) - Na međunarodnom festivalu „Beogradske horske svečanosti“ u konkurenciji osam horova, Kamerni mješoviti hor „Lola“ iz Sarajeva osvojio je Grand Prix. Osim toga, hor je osvojio i zlatnu medalju sa najviše osvojenih bodova - 98 od 100. Također, dirigentu hora Josipu Kataviću uručena je i nagrada za najboljeg dirigenta.

Kamerni mješoviti hor „Lola“ na festivalu se takmičio u dvije kategorije – duhovna i svjetovna muzika. Festival se održava od 28. do 30. septembra, a hor iz Sarajeva se takmičio 28. septembra u Domu omladine Beograd.

O najboljima je odlučivao žiri  kojim je predsjedavala profesor emeritus Darinka Matić – Marović. Članovi žirija Snežana Savičić Sekulić, primadona beogradske opere, Dragana Jovanović, dirigentica, Arsen Čarkić, pijanista, Vesna Šolc, dirigentica, Aleksandar Sedlar, kompozitor i dirigent, Vasil Hadžimanov, pijanista i kompozitor.

Osnovna svrha djelovanja kamernog mješovitog hora “Lola” jeste njegovanje i unapređivanje horskog pjevanja, kao i približavanje horske muzike mladima. Za svoje umijeće, scensko i umjetničko izražavanje, učesnici hora Lola su u tri godine postojanja dobili mnoga priznanja i osvojili  značajne rezultate na brojnim takmičenjima i festivalima. Osim ovog festivala, izdvajaju se Majske horske svečanosti, održane u Bijeljini 2015. godine gdje su također osvojili zlatnu medalju u kategoriji mješovitih horova, potom tri prve nagrade na internacionalnom horskom šampionatu Lege artis u Tuzli 2017., te posebno značajna druga nagrada na natpjevavanju horova u okviru uglednih 52. Mokranjčevih dana u Negotinu 2017. godine.

#Lifemagazin