Članak

Domazet o prijedlogu UP FBiH: Za SDP BiH nikada nije bila u pitanju podrška radništvu

Dokument koji je proslijeđen političkim strankama predmet je javne rasprave u kojoj je učestvovalo više od 20.000 poslodavaca, članica UPFBiH, prije nego što je tekst usvojio Izvršni odbor UPFBiH kraj

SARAJEVO, (Patria) - Anto Domazet, predsjednik Savjeta SDP-a za ekonomski razvoj kazao je danas da SDP BiH podržava prijedloge koje je Udruženje poslodavaca FBiH uputilo najvećim političkim strankama u BiH prošlog mjeseca. Poslodavci traže od političkih stranaka da podrže njihove zahtjeve u cilju postizanja boljeg poslovnog ambijenta.

- SDP BiH se zalaže da se javna potrošnja restruktuira i da se krene u poboljšanje poslovne okoline, poboljšanje infrastrukture za poslovni sektor. Zalagat ćemo da se u Zakonu o privrednim društvima, u preduzećima sa više od 250 zaposlenih u Nadzornom odboru bude zastupljen predstavnik zaposlenika  - kazao je Domazet.

On je dodao da bi bilo korisno da je zahtjeve UP FBiH predložio i Sindikat.

- Za SDP BiH nikada nije bila u pitanju podrška radništvu jer mi smo partija koja podržava socijalnu pravdu i rad – kazao je Domazet.

Dokument koji je proslijeđen političkim strankama predmet je javne rasprave u kojoj je učestvovalo više od 20.000 poslodavaca, članica UPFBiH, prije nego što je tekst usvojio Izvršni odbor UPFBiH krajem augusta ove godine.

Predstavnicima političkih stranaka dostavljeni su zahtjevi koji se odnose na izmjene Zakona o PDV-u, rasterećenje privrede na svim nivoima, poboljšanje poslovnog ambijenta, prijedlozi šest akata koji će socijalnim partnerima (poslodavci i sindikat) omogućiti da učestvuju u izradi i donošenju svih zakona i podzakonskih akata koji su od interesa za njih, zahtjev za unaprijeđenje rada ekonomsko-socijalnih vijeća na svim nivoima, hitno usvajanje pet zakona koje je izradilo Udruženje poslodavaca FBiH, usvajanje 19 zakona koje je uradilo Udruženje poslodavaca FBiH i otpočinjanje rada na fiskalnoj devalvaciji.

Poslodavci od političkih stranaka traže da podrže njihove prijedloge navedene u dokumentu, kao i da odgovore na prijedloge UPFBiH dostave prije završetka predizborne kampanje.

#BiH