Članak

Urednica makedonske '1tv' za NAP: Dio građana želi progres, a dio je opterećen istorijom

Gordana Duvnjak, urednica Informativne redakcije nove makedonske televizije 1tv u razgovoru za novinsku agenciju Patria ističe da je „dan poslije referenduma, situacija u Makedoniji prilično napeta,

SKOPLJE, (Patria) - Gordana Duvnjak, urednica Informativne redakcije nove makedonske televizije "1tv" u razgovoru za novinsku agenciju Patria ističe da je „dan poslije referenduma, situacija u Makedoniji  prilično napeta, zbunjujuća i puna razočarenja."

- Ako su sinoć obje strane slavile pobjedu (opozicija i inicijativa "Bojkotiram" jer nije uspio referendum zbog nepostignutog cenzusa i male izlaznosti), a vladajuća koalicija "Za" na čelu sa premijerom Zoranom Zaevom, jer od onih 662.000 što su izašle na glasanje, čak 91,50 posto su odgovorili potvrđeno na referendumsko pitanje „Da li ste za ulaz u EU i NATO i prihvaćanje Dogovora sa Grčkom", danas ima još više otvorenih pitanja kako dalje.

Jedno je jasno, država ostaje podijeljena na dvije Makedonije, jedna kojoj je preko glave sve ono što se dešavalo ovih 27 godina i hoće progres, makar i po cijenu nekog kompromisa i druge, koja je opterećena istorijom, ne bi htjela ništa promijeniti, a ipak ići u EU i NATO – ističe za Patriju Duvnjak.

Pojašnjava da ostaju dvije opcije.

- Dogovor da se, ipak, implementira, ukoliko vladajuća koalicija uspije da osigura dvotrećinsku većinu za ustavne promjene u Parlamentu. Premijer Zoran Zaev je danas najavio da će probati da uvjeri opoziciju da glasa i osigura 80 glasova. Matematička operacija kaže da mu je dovoljno još samo 10 opozicionih glasova. Druga opcija su prijevremeni izbori. Ukoliko pregovori ne uspiju, prvi mogući termin za nove izbore je novembar. I pored brojnih prozivki, opoziciona VMRO -DPMNE nije se do sada izjasnila ima li plan B i koja je druga alternativa. Uporno ponavlja da je za ulaz u EU i NATO, ali da je dogovor katastrofalan – napominje Duvnjak.

Ona ističe da će se tek narednih dana analizirati pravi razlozi za malu izlaznost.

- Da li je to velika apatija, odgovor na kampanju za neizlazak, skriveni bojkot opozicije koja nije htjela da izađe na glasačka mjesta i glasa  jasno protiv. Nerealni je broj glasača od  1.800.000 u situaciji kad više od 16 godina nije napravljen novi popis i govori se da ima više od 600.000 Makedonca van države – ističe Duvnjak.

Urednica makedonske "1tv" dodaje da premijer Zaev tvrdi da nema namjeru da se povuče.

- Ističe čak da ga dobijenih 606.200 glasova obavezuju da produži proces, jer ne samo on, već ni Brisel ni Washington ne prihvataju da je Dogovor mrtav – dodala je Duvnjak.

#Region