Članak

Senad Šepić završava mandat kao najproduktivniji zastupnik u Parlamentu BiH

„Bosna i Hercegovina više ne može podnijeti aktualne politike. Građanima su potrebne nove mlade snage“, smatra Šepić.

(Patria) – Narede sedmice za 42 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine završava se četverogodišnji mandat. Obilježen je turbulencijama u vlasti, raskidom koalicija, zastupnici SNSD-a cijelo osmomjesečno predsjedavanje Džaferovića nisu dolazili u parlamentarne klupe. 

Centri civilnih inicijativa u svojim izvještajima ukazuju na brojne propuste izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine.

S druge strane, u klupama Parlamenta neki delegati ipak nisu sjedili skrštenih ruku, bez obzira na sve izazove. Sa 50 poslaničkih inicijativa zastupnik Nezavisnog bloka, i predsjednik te mlade stranke, Senad Šepić, najproduktivniji je zastupnik u Parlamenta u mandatu 2014-2018.

„Građanima su potrebne nove politike koje će zemlju povesti putem mira i prosperiteta“, rekao je Šepića, koji se na izborima 7. oktobra takmiči za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

Šepić je rođen 1977. godine u Cazinu. Diplomirao je historiju na Filozofskom fakultetu a magistrirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Bio je član SDA od 1995. godine, nakon čega je osnovao Nezavisni blok, zbog neslaganja sa politikom SDA. Sa dva mandata u Federalnom i dva mandata u Državnom parlamentu ima vrlo bogato političko iskustvo. 

Tokom posljednjeg mandata u Parlamentu Šepić je postavio i 105 zastupničkih pitanja.

Neke od inicijativa koje su Šepić i Nezavisni blok uputili iz Parlamenta BiH:

Usvojena je inicijativa Kluba poslanika Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kojom je utvrđena maksimalna marža distributerima nafte i naftnih derivata. Cilj je da nadležne državne i entitetske institucije ograniče marže distributera, kako se rast cijena goriva ne bi samo prebacio na teret građana.

Nezavisni blok je tražio i dodatno smanjenje od 0,15 KM po litri goriva kako bi se smanjio negativni efekt ranijeg povećanja cijena goriva u BiH.

Šepić se već nekoliko godina zalaže da država utvrdi zagarantiranu cijenu i siguran otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Šepić smatra da Parlament BiH mora biti "motor" rješavanja stvarnih problema, a na prvom mjestu to je evropski put zemlje. Zbog toga se Nezavisni blok zalaže da Parlament Bosne i Hercegovine tokom redovnih sjednica svaka tri mjeseca prati proces ispunjavanja uvjeta BiH na Evropskom putu.

Nezavisni blok je jedan od predlagača Izmjena izbornog zakona u BiH, koji se odnose na transparentnost izbornog procesa, koji bi uključivao i uvođenje elektronskog glasanja.

Na inicijativu Senad Šepića u krajini je otvoren novi granični prelaz „Hadžin potok“, koji je ubrzao komunikaciju između BiH i susjedne Hrvatske u tom dijelu zemlje, čime je rasterećen granični prijelaz Domaljevac u Velikoj Kladuši.

Komisija Parlamenta BiH je usvojila i inicijativu Nezavisnog bloka o uvođenju kategorije “samozaposlenik”, kako bi se na legalan način omogućilo građanima koji rade od kuće ili su samozaposleni, da dobiju reguliran radno-pravni status. O ovoj inicijativi će se dodatni izjasniti Parlament.

Komisija za budžet i finansije usvojila je inicijativu Nezavisnog bloka da se u entitetske Fondove solidarnosti uplaćuje 5% prikupljenih sredstava od akciza na duhan, što bi omogućilo dodatna finansijska sredstva za liječenje teško oboljelih osoba. 

„Bosna i Hercegovina više ne može podnijeti aktualne politike. Građanima su potrebne nove mlade snage“, smatra Šepić.

#Izbori2018